Народна странка

Ивана Парлић (Ужице): Вирус ауторитарне власти

Ивана Парлић (Ужице): Вирус ауторитарне власти

Преузето са портала Инфоера

Противуставно уведено ванредно стање је показало да је СНС и у време пандемије све државне ресурсе ставила у функцију вулгарне и пре свега противзаконите кампање. Власт не преза ни од чега. Довољно је да видите да окупља уцењене грађане по цену угрожавања и њиховог здравља. Српска напредна странка организовала је прикупљање потписа иако је ширење вируса увелико почело – наводи Ивана Парлић, повереница Народне станке за Вести.

Шта је по вама открила пандемија у политичком животу Србије ?

Пандемија која је захватила целу планету открила је и оголила још опаснији вирус који изједа српско друштво. То је вирус ауторитарне власти која покушава да врати правну свест грађана Србије неколико векова уназад. Он најпре напада Уставни поредак и ствара привид да може држава да постоји и без Устава, само ако су грађани довољно добри поданици и политичке удворице. Вирус ауторитарности потпуно укида поделу власти и обесмишљава Скупштину. Затим разара све институције док режимски медији стварају привид да оне функционишу. Уместо институција са одговорним појединцима имамо партијске извршиоце без икакве одговорности. Затим, обесмишљава сваки закон и уводи земљу у безакоње и диктатуру. Тај вирус успешно изазива деобу и стални сукоб унутар друштва, користећи његове најрањивије делове да ради против самих себе.

На кога конкретно мислите, на коју групацију неслободних људи?

Мислим, пре свега, на огроман број, на разне начине, уцењених грађана који су анагажовани као огрома „армија ботова“ плаћених нашим новцем да на друштвеним мрежама стварају привид подршке власти и привид нормлности. Осим што имају задатак да пишу коментре који су су увреда за интелигенцију и атак на здрав разум, они су посебна група неслободних људи којима су угрожена основна права и достојанство. Феноменом Вучићевих ботова бави се и Стандфорд интернет опсервторија која је део Стандфрорд универзитета у Калфорнији, након што је твитер укинио 8500 лажних, бот налога. Мислим да скоро свако познаје некога ко „мора„ да пише лажне коментаре у радно време, да би задржао посао…Жао ми је тих људи, неки нису ни свесни колико уназађују нашу друштво. Свакодневно живе то, што је, пре свега, понижење и уцена. Али, они морају томе да се одупру. Одлуку да живе као слободни људи морају донети сами. Затим, мислим и на најстарије суграђане. Велики број живи испод прага сиромаштва и немају приступ малобројним слободним медијима. Они су лака мета безобзирне медијске манипулације и тужна жртва ове власти. Парадоксално, управо они су база тзв.сигурних гласова, омиљени Председникови статисти, омиљена публика и циљна група за било који циркус коју Српска напредна странак организује у кампањи без почетка и краја. И у доба пандемије, без изузетка. Председништво Народне странке донело је одлуку да посланици не учествују у последњој седници Народне скупштине. У неколико наврата рекли да се у Србији не организују избори, већ циркус власти у коме опозиција не треба да учествује… Да. Мислим да је то и преблаг израз за оно што је отимање права на избор грађанима Србије. Више пута сам рекла да ако нема слободе да се бира, нема избора. Противуставно уведено ванредно стање је показало да је СНС и у време пандемије све државне ресурсе ставила у функцију вулгарне и пре свега  противзаконите кампање. Власт не преза ни од чега. Довољно је да видите да окупља уцењене грађане по цену угрожавања и њиховог здравља. Српска напредна странка организовала је прикупљање потписа иако је ширење вируса увелико почело. Бојим се да се зараза се највише ширила после скупова СНС-а. Кад се све доведе до бесмисла, ништа није свето. То је највидљивије у пандемији.

Сматрате да ли да вирус ауторитарности тражи ослабљен организам друштва?

Нажалост, болест нашег друштва паразитира на економској слабости и исцрпљености појединаца. Наши грађани су најмање плаћени у Европи, сведени на пуко преживљавање. Док се велики део нашег народа бори да има само за храну, није свесно да остаје и без државе и без ваздуха и без река. Корупција у комбинацији са нестручношћу и криминалом доводи у питање и физички опстанак нашег народа. Председник је чак и јавно на РТС –у говорио да кинеске компаније лакше послују у Србији јер не морају да се брину око загађења ваздуха! Трагично је да су реке у цевима ради профита неколико компанија блиских врху власти. Већина грађана о томе нема никакве информације.

Каква је улога медија у ширењу тога што називате вирусом ауторитарне власти?

Пресудна. Антикултурна медијска политика подлога је за аутодеструктивну националну политику и чисту диктатуру. Некако се риалити савршено уклопио у култ личности који нам се намеће. Од слуђених, заплашених и потпуно осиромашених грађана лако се добија тзв. сигуран глас за пакет хране или пар хиљада… Зато се власт није либила да националне фреквенције, дакле, јавно добро, стави у функцију потпуне идиотизације друштава. Такво заглупљивање опскурним, вулгарним и бесмисленим садржајима подлога је за било коју изјаву и потез власти.

Народна странка указује на својврстан државни удар, док прорежимски медији немају приговор на законитост рада владе?

У условима где пропрежимски медији раде на утирању сваке критичке мисли и критичког јавног мнења све је могуће. Могуће је извршити државни удар, укидањем Скупштине. Могуће је земљу прву по корупцији и последњу по висини прхода у региону приказати као лидера економског раста. Могуће је издају националних интереса представити као врхунски државнички потез. Тако хипнотисаној јавности могуће је објаснити да је врхунски економски потез довођење страних инвеститора чијие ће запослене плаћати грађани Србије из буџета. Речју, грађани би гледајући медије са националном фреквенцијом изгубили саваки појам о нормалности, јер је апсурд уведен на мала врата и ми би требало да га сви живимо. Али, на срећу, није тако. Србија се буди у карантину.

Опозиција најављује социјалну мобилизацију, да ли сте оптимиста?

Да. Верујем у дух народа Србије и здрав разум њених грађана. Сулудо понашање власти открива право лице диктатуре и народ препознаје да нема више изговора за пристанак на самоуништење. Отпор грађана је све јачи, а пример из нашег краја када је пензонер из златиборског села Голово одбио пакет активиста, а у ствари, по његовим наводима, силеџија из Српске напредне странке, је више него симболичан, у оба смера. Говори и о народном отпору и о кадровима и структури Српске напредне странке. Поједине функционере Српске напредне странке у јавним наступима означавате „силеџијама које плаћају грађани Србије“ и критикујете изостанак борбе против корупције… Да, ко се служи силом, притиском и уценом, није народни слуга, већ силеџија. Чињеница да се за то користе савремени медији, не мења суштину. Међутим, јача свест наших грађана о томе да смо ми, грађани, послодавци онима који себе називају политичком елитом, мада тај израз, осим у карикуталном смислу, не може се довести у везу са овим извршиоцима власти који су деградирали у унизили сваки институцију и бесрамно понизили грађане Србије. Пре бих рекла да имамо, углавном неуке, силеџије на нашем платном списку. Њихова стручност и моралне врлине објашњавају како је Србија после осам година тзв. борбе против корупције прва по степену корупције у региону Европе и централне Азије. По њима,народ треба заплашити и свести га на, за милости, захвалну сиротињу.

Какав је став Народне странке Ужице поводом најаве власти о исплати сто евра грађанима Србије?

Да. Идеја да грађани позивају кол центар је скандалозна. Ми смо саветовали наше суграђане да када буду „телефонрали „ да се изјасне да им је потребно 100 еура, обавезно „кажу „да им је потребна и владавина права, поштовање Устава, држава избављена из канџи мафије, ослобођени медији, прави избори, поништене лажне дипломе, ухапшени лажни доктори,ухапшени лажни „владаоци“, лазни инвеститори и лазни спасиоци. Потребно нам је и да не будемо најјефтинија радна снага која плаћа најскупље гориво. Потребан нам је и ваздух и реке и достојанство. Рекли смо им да обавезно узму својих 100 еура, али да не забораве да кажу да ћемо свим кловновима и фикусима на јавним функцијама ускоро дати отказ! Народ Србије буди се у карантину и ратна терминологија Председника Србије то не може да спречи.

Кажете ратном терминологијом против пандемије?

Власт је изгубила сваку меру, па и за пандемију користи ратну терминологију и дели заставе док у исто време предаје државне и привредне ресурсе на Косову. Ратна терминологија и атмосфера борбе са непријатељем присутна је у наступима представника власти и пре пандемије, али једина стварна борба коју власт води је борба против здравог разума грађана Србије. Ипак, власт ту борбу губи. Испод лажне покорице коју одржава систем који злоупотребљавају медије још увек живи здрав разум и дух српског народа. Лекција коју смо смо добили од Вучића је болна али отрежњујћа. Будите сигурни да грађани Србије безакоњу ускоро свирају крај…Бука се већ чује…Свако вече у 20.05 часова.