Народна странка

Народна странка Гроцка: Власт да покрене систем наводњавања југа општине

Народна странка Гроцка: Власт да покрене систем наводњавања југа општине

Ако су грађани Србије и српски народ на неки начин казњени владавином напредњака, онда би се за грађане Гроцке могло рећи да су под специјалним режимом санкција. Наша општина је изгледа осуђена на периферијско вегетирање, запостављање и маћехинкси однос. Готово да смо се навикли на овакав третман. Нема ниједног здравог места, потпуни колапс јавних слузби и услуга, гомилање проблема, свеопшта запуштеност и запарложеност… 

Прича о недовршеном, напуштеном, а за грочанске пољопривреднике спасоносоном пројекту покојног Захарија Трнавчевића, само је је један од бисера у ниски напредњачких брљотина, несналажења и неодговорности. Обилазећи југ општине чланови Општинског одбора Народне странке Гроцка обишли су и овај може се слободно рећи добар  пројекат који је био започет у прошлости а који је актуелна власт урушила и препустила зубу времена, а то је наводњавање плантажа на југу наше општине водом из реке Дунав. У оквиру система изграђена је црпна станица на Дунаву, цевовод у дужини од 7 030 метара и резервоар у месту Пударци укупне запремине 4 460м3 и ту се стало. План је био да простор обухваћен системом за снабдевање водом обрадивих пољопривредних површина и воћњака укључује насеља Гроцка, Бегаљица, Брестовик, Пударци, Камендол, Умчари и Дражањ. На овом подручју воћњаци заузимају око 1 150 хектара и додатних 1 020 хектара под осталим пољопривредним културама.

Идеја је дакле била да се вода из Дунава коју воћари у Гроцкој годинама гледају, подигне на највише коте и пусти се у систем за наводњавање. Очекивано би било повећање приноса, квалитета производа а самим тим и цене коју би воћари постигли. Ово би била развојна шанса за Гроцку и пример како неке ствари можемо да поправимо а не да само о њима причамо. Уколико би се сутра након промене власти обновиле и Воћарске плантаже које су биле у систему ПКБ-а и помогло индивидуалним произвођачима како да извозно пласирају производе јужни део општине имао би велику развојну шансу, шансу за опоравак и брзо запошљавање. Са сигурношћу тврдимо да је пољопривреда највећа шанса за опоравак Гроцке. Народна странка Гроцка ће у свој програм развоја општине сигурно уврстити ревитализацију и завршетак  пројекта који ће воћарима на југу општине пружити нову велику шансу за развој.

Грађани Гроцке заинтересовани за овај пројекат остали су прикраћени за било какво објашњење, због чега су радови обустављени и до данас, упркос експлицитиним захтевима да се пројекат настави, општински челници нису их удостојили било каквог одговора. Апеловати на владајуће структуре у општини да се тргну из коматозне агоније, сада је већ свима белодано јасно, залудно је и непродуктивно. На нама је да све снаге усмеримо на уклањање овог  антисистема и да по доласку на власт све своје ресурсе ставимо у функцију интереса грађана. Овом пројекту ћемо дати  посебно место у нашем плану за ревитализацију општине Гроцка и ургентно приступити његовом завршетку. Остаје нам да актуелну власт која се вирално шири Србијом сместимо на сметлиште пропалих политчких пројеката и да кренемо пут оздрављења и опоравка. 

Народна странка Гроцка