Народна странка

Душан Толицки за Кикиндске: Нема услова за фер изборе

Душан Толицки за Кикиндске: Нема услова за фер изборе

Објављено у листу „Кикиндске“

Како сте „преживели“ ванредно стање тј. како сте проводили дане затворени код куће, и како сте радили посао?

Још увек живимо у ванредном стању, а право да вам кажем, цео живот смо ми у Србији у неккој врсти ванредног стања, као да смо рођени у погрешно време на погрешном месту. У ових 45 дана све је стало, и што се тиче посла и економије, и неће бити лако вратити се у неко нормално стање.

Да ли сте осетили страх од вируса корона у тренутку када је наш град проглашен за жариште?

Не могу рећи да имам страх од короне мада сам ове зиме имао два пута неку врсту грипа, у јануару баш са озбиљним симптомима, тако да сам мислио да ни корона не може бити гора од тога. Али имам страх од последица короне, а то је оно што нас све чека. Сиромашна смо земља, а председник државе нам обећава највећи привредни раст у Европи. Е, то ме највише плаши. Волео бих да знам ко ће бити на другом месту.

Како коментаришете мере које су прописане код нас и уопште понашање власти током пандемије?

Одређене мере су морале бити уведене, с обзиром на то да их је цео свет увео, а Светска здравствена организација прописала. Нису проблем мере ако оне важе подједнако за све. Код нас су били расписани избори за 26. април, а због пандемије вируса је датум померен на 21. јун, тако да ми живимо у предизборном ванредном стању. Сведоци смо да је за све ово време ванредног стања председник државе промовисао себе и своју партију. Народ је то трпео преко 40 дана и једноставно није могао више. Тако су нам се десили звиждуци и лупање у шерпе са балкона и прозора, а онда је власт, по ко зна који пут, ирационално деловала и организовала контрапротест на најбруталнији и најпримитивнији начин.

Да ли сте и даље за бојкот избора?

Народна странка ће бојкотовати локалне изборе јер једноставно не постоје услови да они буду фер и демократски и ту се ништа није променило, штавише, постало је све још горе. За нас није проблем сам дан избора, већ су проблем месеци и године лудачке кампање Српске напредне странке и тотална узурпација свих државних институција. Сви државни ресурси стављени су у службу очувања једне странке која је на власти, а у овим данима ванредног стања то се јо јасније видело и у таквом абијенту нема ни демократије, а ни поштених избора.

Интервју приредио Жељко Бодрожић