Народна странка

Народна странка Чачак: Под хитно предузети мере по питању загађења ваздуха

Народна странка Чачак: Под хитно предузети мере по питању загађења ваздуха

Несумњиво је најактуелнија тема ових дана у Чачку  загађеност ваздуха, како због података на сајту  https://www.iqair.com тако и због необразложених изјава што од стране особа који би својом струком требало да чувају јавно здравље грађана, тако и од популистичких саопштења појединих политичара, који чак и ову тему користе за константну изборну кампању.

Дошли смо до бар једне чињенице око које се сви слажу – да ваздух није задовољавајућег квалитета у Чачку. Било би добро да се сложимо и око тога да нешто под хитно мора да се предузме по питању мерења и подизања квалитета ваздуха:

– да се раде сва испитивања прописана Законом о заштити ваздуха, а не само два параметра ( по речима начелнице Завода за јавно здравље);

– да се мерење врши на више локација него сада, или бар на пет, као пре 20 година;

– да се мерења врше чешће, по препорукама Агенције за заштиту животне средине 365 дана у години, а не да се испуњава само законски минимум;

Зашто имамо повећане вредности загађења ваздуха?

  • Када се помињу котларнице које су почеле да користе гас за грејање, свакако треба похвалити сваки напор ка бољем квалитету ваздуха. Али треба рећи и да Чачак не чини само центар града, да на загађење ваздуха и те како утиче грејање на дизел Машинско саобраћајне школе и школе Танаско Рајић, као и школе у окружењу које користе угаљ, као што су Прељинска, Трнавска, Заблаћска итд… Да велики привредни субјекти чак и у центру града користе гориво за грејање који су огромни загађивачи.

 

  • Стратегијом израде урбанистичких планова, улице у граду су сужене, а концентрација становника повећана. Тако сада имамо као производ константну гужву и успорен саобраћај. Није иста емисија гасова када ауту три пута више времена треба да стигне куда се упутио, него пре неколико година. Уместо што градска власт, а и народни посланик, а председник Скупштинског одбора за заштиту шивотне средине, у маниру свог председника странке, константно кривицу пребацују на грађане, и служе се системом казне уместо подстицаја, могли би да помогну да сви удишемо чистији ваздух, или да бар будемо константно обавештени о његовом квалитету и препорукама. Онима који су осетљива група, а већ имају проблема са дисајним органима би то много значило. Набрајање успеха и критика оних који постављају питања им неће помоћи да боље дишу.

 

  • Такође, као друштво ћемо почети да се мењамо када они који су добили одговорност, макар и на нерегуларним изборима, почну да дају пример понашања: долазе бициклом на посао, или бар као службене аутомобиле набаве хибридна возила. Препорука без примера нема ефекта.

 

  • Но, за почетак би могло да се помогне Заводу за јавно здравље, за који тврдимо да треба да буде стабилна установа, јер треба да ради на очувању јавног здравља становништва, да набави потребне уређаје у складу са технолошким напретком, да ради свој посао, а да грађани добију правовремене информације. Није скупо, можда мало скупље од плаћених концерата у празној сали Дома културе.

Народна странка Чачак