Народна странка

Народна странка Чачак: Локална власт негира постојање проблема велике загађености ваздуха

Народна странка Чачак: Локална власт негира постојање проблема велике загађености ваздуха

"Локална власт негира постојање велике загађености ваздуха у Чачку и управо то је био разлог да се обратим дописом Министарству за заштиту животне средине и Агенцији за заштиту животне како би нешто предузели поводом тог проблема", изјавила је за Епицентар прес потпредседница Градског одбора Народне странке у Чачку Виолета Марковић.

Како је истакла Марковић, претходних дана били смо сведоци да су подаци које су се могли видети на апликацији АирВисуал управо приказали повећану загађеност ваздуха која је евидентирана, по речима градоначелника, меродавних и релевантних инситуција, као и по објављеним подацима на сајту Завода за јавно здравље Чачак.

"Јавности ради, измерене вредности Завода се разликују од података Аирвисуала, само због начина презентовања. Завод за јавно здравље објављује измерене вредности, али не и индекс загађења, који се рачуна из тих вредности. Индекс загађења је далеко већи од приказаних вредности које су измерене. Додуше, чули смо и од градоначелника да га је субјективни осећај преварио, јер изгледа само он не осећа загађење присутно у ваздуху ових дана. За почетак, Завод би такође требало да објављује и индекс загађења, како би грађани били мање збуњени подацима, који су од значаја за њихово здравље", наводи потпредседница Градског одбора Народне странке у Чачку

.Марковић је објаснила "да су се, с обзиром да градска власт негира реалну ситуацију, обратили Министарству за заштиту животне средине са апелом за помоћ грађанима Чачка, како би их натерали да поступају у складу са Законом".

"Када се десе овакве ситуације, локална самоуправа је дужна по Закону да обавештава јавност о проблему, са препорукама о понашању. За почетак, било би добро да се градска власт уозбиљи и испуњава законске обавезе. Свакако, поздрављамо најаву да ће бити постављено још мерних уређаја, што ће довести до веће информисаности и препоруке грађанима", додаје на крају Виолета Марковић, потпредседница Градског одбора Народне странке у Чачку.