Народна странка

Народна странка Чачак: Анкета „Наши приоритети за 2021. годину” служи градској власти за будућу предизборну кампању

Народна странка Чачак: Анкета „Наши приоритети за 2021. годину” служи градској власти за будућу предизборну кампању

Градска власт је објавила на сајту града Чачка и ове године анкету у којој би грађани узели учешће у одабиру приоритета инвестиција у буџету за 2021. годину. Треба одмах нагласити да сваки покушај јавности у раду локалне самоуправе треба увек похвалити. Но, да ли је овде реч о имало транспарентности и да ли много тога остаје нејасно?

Поменута анкета чини скуп ставки из форме буџета, са називима који су већином неразумљиви грађанима, па с тим у вези и доношење суда о понуђеним "приоритетима" није репрезентативан. Стога анкета више служи власти да за себе, за неку следећу изборну кампању, може да одреди приоритете у својим предизборним наступима. Оваква врста анкете је потпуно неприхватљива категорија у одлучивању и планирању озбиљних инвестиција за град које би биле на добробит свих грађана. Једина искрена ставка у раду би била јавна расправа или јавни увид планираних инвестиција, у одређеном временском трајању, како би грађани могли да се изјасне и предлажу, а да градска власт усвоји или на образложен начин одбије: да грађани суштински узму учешће, а власт озбиљно схвати примедбе и предлоге грађана. Чак и да узмемо у обзир да је ово прва информација грађанима шта градска власт планира, анкета би требало да буде крајње једноставна и јасна свим грађанима, једноставна за разумевање, једноставна за попуњавање, једноставна за представљање.

Принцип анкета ове врсте подсећа на "Весићеву" анкету о померању Железничког моста, што на неки начин представља својеврсни шаблон у обмањивању грађана.

Ова "Анкета" није ограниченог карактера, што суштински значи да по ИП адреси може да се гласа безброј пута (једна особа може да гласа безброј пута), а то даје простора за манипулацију неког интернет тима неке странке, или интересне групе да по задатку испуни анкету и наведе воду на воденицу по жељи партијских моћника, да "креира" унапред одабрано мишљење грађана.

Посебно у очи упада понуђена могућност да, ако мислите да је нешто друго приоритет, унесете у поље "Мој предлог". Логично је да ће анкету попунити грађани које интересује шта ће се дешавати у следећим годинама са инвестицијама града, и који већ имају формирано мишљење шта би био приоритет. Уколико га нема у понуђеним ставкама, ето решења да упишу и тако своје мишљење пошаљу онима који одлучују, у нади да то тамо неко чита. Али авај, да ико чита и прегледа анкету из градске власти до сада би видео да понуђене опције нема. Ова “немарност” говори много о односу власти према мишљењу, ставу и потребама грађана. Говори и о уважавању и поштовању грађана и њихових потреба. Да није тако, већ бисмо имали јавни увид, па и расправу, о изабраном решењу споменика Жупану Страцимиру, идејном решењу рекострукције градске пијаце и друго.

Власт у Чачку своју законску обавезу спроводи кроз формалну испуњеност услова, без суштинске жеље да грађани узму учешће у одлучивању. Оваквом анкетом то још једном и доказују.

Народна странка Чачак