Народна странка

Александар Радојевић (Чачак): Хируршке маске не штите од аерозагађења

Александар Радојевић (Чачак): Хируршке маске не штите од аерозагађења

Председник Градског одбора Народне странке Чачак др Александар Радојевић изјавио је да медицинске маске не дају ефектне резултате у случају загађења ваздуха и да проблем треба систематски решавати.

“Обичне маске које грађани купују у апотеци неће пружити адекватну заштиту. Јер, како кроз њих прође кисеоник, тако пролазе и отровни молекули угљен - моноксида. Најтеже је грађанима који имају хронична обољења срца и плућа. Међутим, нису поштеђена ни мала деца која се возе у колицима и која су на директном удару загађених молекула и зато аплеујем на све мајке да у време најфреквентнијег саобраћаја не воде децу напоље ”, рекао  је Радојевић за РИНУ.

Он је додао да велики узрок загађења чине издувни гасови, а опасност по здравље грађана ствара се уколико напољу нема ветра што је већ данима случај у земљи. 

“Највећи проблем заправо је у урбаним срединама, у градском језгру где је саобраћај најгушћи. Улице су испресецане бројним пешачким прелазима, због чега се саобраћај успорава и због тога је концетрација издувних гасова много већа”, закључио је Радојевић.