Народна странка

Народна странка Бор: Власт хитно да донесе акциони план о побољшању квалитета ваздуха

Народна странка Бор: Власт хитно да донесе акциони план о побољшању квалитета ваздуха

Председник  Градског одбора Народне странке Бор Драган Марковић је, као одборник Cкупштине града, разговорао са републичким Инспектором за заштиту животне средине Емилом Тошић о актуелном проблему загађења и даљим корацима. Емила Тошић је истакла да је на основу више пријава о загађењу послала Извештај Министарству о стању у Бору. 

Постављамо питање градоначелнику Миликићу и власти у Бору зашто нису у складу са Законом о заштити ваздуха (члан 33 и члан 34) донели краткорочни акциони план (Надлежни орган аутономне покрајине, односно надлежни орган јединице локалне самоуправе је дужан да донесе краткорочне акционе планове у зони или агломерацији која се налази на њиховој територији у случају да:

  1. постоји опасност да нивои загађујућих материја у ваздуху прекораче једну или више концентрација опасних по здравље људи утврђених актом из члана 18. став 1. овог закона. Краткорочни акциони планови могу се, ради заштите здравља људи и/или животне средине по потреби, донети и у случају да постоји опасност од прекорачења једне или више граничних или циљних вредности за поједине загађујуће материје које су утврђене актом из члана 18. став 1. овог закона.
  2. Краткорочни акциони планови из члана 33. овог закона садрже нарочито мере које се краткорочно предузимају у циљу смањења ризика или трајања таквог прекорачења.
  3. Краткорочним акционим планом  могу се, у зависности од сваког појединачног случаја, предузети делотворне мере за контролу активности које доприносе настанку опасности од прекорачења одговарајућих граничних или циљних вредности или концентрација опасних по здравље људи и, по потреби, привремено зауставити наведене активности.

Имајући у виду да Министарство даје сагласност на краткорочне акционе планове, очигледно је да локална власт није имала никакву сарадњу нити координацију са Министарством, што показује неозбиљност и немарност за стално актуелни проблем загађења.

Зашто се градоначелник није састао са министром Триваном на Семинару који је одржан на Борском језеру? Зашто не проради мерна станица у Слатини чији су се становници данима нашли на удару таласа загађујућих материја?

Власт мора под хитно да донесе план који ће допринети побољшању и очувању квалитета ваздуха. Обавеза је свих нас да се боримо за чист ваздух и здраву средину.

Градски одбор Народне странке у Бору ће узети учешћа у свим активностима које томе доприносе и позива грађане да дигну свој глас. Кроз најављени протест и даље акције морамо се изборити за здрав Бор и борска села.

Градски одбор Народне странке Бор