Народна странка

Народна странка Бор: Грађани не смеју да буду полигон за еколошке експерименте

Народна странка Бор: Грађани не смеју да буду полигон за еколошке експерименте

Градски одбор Народне странке Бор поводом јучерашњег протеста против загађења ваздуха истиче да су апели политичких партија, удружења и разних појединаца почели да дају резултате, као и да су локална власт и загађивач коначно увидели да им није у интересу да се играју са народом. 

“После састанка у Борском управном округу покренуте су ствари са мртве тачке. То је добро, али није довољно. Председник Градског одбора и одборник у Скупштини града Драган Марковић је разговорао са републичким инспектором за заштиту животне средине Емилом Тошић. Она је истакла да је загађивач обећао да ће предузети мере да се овакве ситуације не понове и да је на основу више пријава о загађењу послала извештај Министарству о заштити животне средине о стању згађености ваздуха у Бору”, наводи одбор. 

“Локална власт није адекватно реаговала и да је неприпремљена за овакве ситуације које не могу бити “нулто стање” имајући у виду да је у ранијем периоду било мање загађења (првенствено због мање производње) и да грађани Бора не могу и не смеју бити полигон за експерименте”.

Народна странка Бор поставља питање градоначелнику и градској власти зашто нису у складу са Законом о заштити ваздуха донели краткорочни акциони план којим се дефинишу мере за смањење прекорачења аерозагађености. Имајући у виду да Министарство даје сагласност за краткорочне акционе очигледно је да локална власт није имала никакву сарадњу са надлежним министарством.

“Зашто се градоначелник није састао са министром Триваном, који због нечињења и нереаговања на актуелне проблеме животне средине у Бору мора да поднесе оставку. Зашто не проради мерна станица у Слатини чији су се становници данима на удару огормних таласа загађујућих материја?”

Градски одбор ће наставити да се бори како за здрав ваздух тако и за здрав читав Бор и околна села.