Народна странка

Народна странка Бор: Еколошка агонија и даље траје

Народна странка Бор: Еколошка агонија и даље траје

Председник Градског одбора Народне странке Бор и одборник у Скупштини града Бора Драган Марковић, поводом константног тровања грађана Бора из Топионице бакра, изјавио је да прекомерно аерозагађење у Бору траје дуже од годину дана и да никакви апели, протести, упозорења и кривична пријава, нису уродили плодом.

„Власт је, након разговора са представницима фирме Зијин, обећавала убрзано решење проблема. Нажалост, ништа се није променило. Концентрације сумпордиоксида, арсена, кадмијума, олова и других штетних материја далеко премашују законом дозвољене вредности како на дневном тако и на месечном нивоу. Власт не само да се неодговорно односи према овом проблему, већ је у питању својеврсни злочин према деци и грађанима Бора и околних села. А власт не реагује јер је и Топионица коју је председнник Вучић назвао српским чудом од почетка накарадно грађена и изграђена. Цена њене изградње је посебна прича. Поставља се питање да ли би Вучић ћутао да живи у њеној близини.

Власт је и пред лажне изборе обећала решавање проблема. Лично је Ана Брнабић пре пар месеци у Бору изјавила да ће проблем бити решен. Локална власт на челу са градоначелником Александром Миликићем ништа није учинила да се загађење смањи. Обећали су пре годину дана да ће, у складу са Законом о заштити ваздуха, заједно са министарством донети краткорочни акциони плана (КАП). Обећали и нису испунили.

Републички инспектор за заштиту животне средине је већ неко време на одмору. Надлежни министар Горан Триван се не оглашава. Очигледно је да овај акутни проблем Борана не дотиче ни републичку власт.   

Због овог проблема једино масовни бунт Борана, који је у најави, може покренути ствари са мртве тачке.

Са друге стране ребаланс буџета града Бора показује како функционише власт у Бору. Недомаћинско трошење народних пара у тренутку кризе је очигледно. Поједини пројекти су буре без дна. На пример вртић у новом градском центру, чија адаптација траје готово три године, још увек нема технички пријем. Трошкови адаптације се ближе износу од 30 милиона динара. Отказана је изградња водовода у селима Горњане, Танда, Бучје, и наставак изградње у делу Злота и Метовнице. Дом културе у Горњану је руиниран, иако је утрошено преко 12 милиона динара у његово сређивање. У међувремену је услед прокишњавања пао и плафон. Дворац кнеза Александра Карађорђевића у Брестовачкој бањи, финансиран највећим делом из ЕУ  (Пројекат прекограничне сарадње Србије и Румуније 2008-2009. године) прокишњава.  Са друге стране пројекат реконструкције болнице у Бору кошта грађане Бора 22,5 милиона динара. Нечувено! 

Врхунац безобразлука је повећање средстава градоначелника на позицији репрезентација – угоститељске услуге на 2,6 милиона динара. Очигледно за кафану новца има...

Гашење установе Апотека Бор је још доказ да власт у Бору лоша. За Бор и Боране најбоље је такву власт угасити на првим изборима“.

Народна странка Бор