Народна странка

Л. Танасковић: Реке у Србији без обећаних ледоломаца

Л. Танасковић: Реке у Србији без обећаних ледоломаца

Председница Одбора Народне странке за саобраћај Марина Липовац Танасковић изјавила је да власт поново није спремно дочекала ниске температуре, као и да су нарочито угрожене реке Србије за које још увек није обезбеђено обећано пловило за разбијање леда – ледоломац.

„Реке у Србији се претварају у лед, а још увек нема адекватног решења да се то спречи. Министарка Михајловић је још 2017. обећала једног или два ледоломца. Наредне године је из Владе Републике Србије речено да ће држава исте године сопственим новцем изградити специјално пловило – ледоломац и да је за ту сврху обезбеђено око три милиона евра. Ушли смо у 2019. а тих ледоломаца и даље нема“, рекла је Л. Танасковић и упозорила на још једно празно обећање министарке Михајловић.

„РО за саобраћај Народне странке Министарству грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре поставља питања да ли се гради ледоломац у Србији и где; зашто их нема на рекама у Србији и  на који начин ће се Србија ове зиме бранити од леда на рекама?“

Л. Танасковић је подсетила да су 2017. године ангажовани мађарски и румунски ледоломци.

 „Та пловила за разбијање леда на рекама су Србију коштала 30 хиљада евра по дану, а губици изазвани због десетодневне обуставе пловидбе, колико је требало да ледоломци стигну из суседних држава, чак 500 хиљада евра“, казала је Л. Танасковић.

Она је истакла да се влада Србије понаша веома неодговорно према националним ресурсима, као и према грађанима који имају имовину на рекама, а коју сами не могу да бране.

РО одбор за саобраћај апелује на Министарство да овај проблем схвати озбиљно и што пре обезбеди услове за функционасиње како река, тако и саобраћаја у Србији.