Народна странка

Ковачевић: Ова влада је шампион у погрешној агроекономији

Ковачевић: Ова влада је шампион у погрешној агроекономији

Члан Председништва Народне странке и председник Одбора за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић изјавио је да се у наредном периоду очекује банкрот великог броја пољопривредника који су узели кредите и засновали сточарску производњу “наивно верујући својој држави”.

“Сточарска производња је на историјском минимуму по броју говеда, а то је испод 800.000 грла, а по свињарској производњи смо на испод 2.5 милиона свиња. Сеоска домаћинства одустају од држања ове две најзначајније групе животиња”, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је разлог томе никад скупља сточна храна и никад нижа цена живе мере домаћих свиња.

“Сојина сачма је била 370 еур/Т, данас је 520 еур/т; кукуруз је коштао 140 еур/Т, данас је 200 еур/Т; жива мера свиња је 125 дин /кг, а била је 160 дин/кг; жива мера пилића је 80 дин/кг, а била је 130 дин/кг па због тога готово сви фармери одустају од мартовског това”.

Ковачевић је додао да држава приликом планирања буџета није успела да реално сагледа чак ни сопствене расходе.

“Због тога субвенције за тов и квалитетна приплодна грла касне у исплати 12-15 месеци. Решења су уручена, а због празног буџета средства се не исплаћују корисницима субвенција”, рекао је Ковачевић.

“Да бисмо то спречили, Одбор за привреду и предузетништво захтева, у име сељака и сеоских предузетника, да се већ данас хитно исплате субвенције, забрани увоз свежег меса и извоз кукуруза. Ниједна паметна агроекономија било које земље света не извози сточну храну, а увози месо. Ниједна сем Србије”, закључио је Ковачевић.