Народна странка

Јовановић: Градска власт крши закон и укида право грађана да одлуче да ли су за гондолу или бесплатне уџбенике

Јовановић: Градска власт крши закон и укида право грађана да одлуче да ли су за гондолу или бесплатне уџбенике

"Градска власт крши републички Закон о буџетском систему и Закон о локалној самоуправи и од Београђана крије предлог буџета" упозорио је заменик шефа одборничке групе „Савез са Србију“ Никола Јовановић  на данашњој седници Скупштине Београда и у име те одборничке групе затражио да се, по хитном поступку, објави предлог одлуке о буџету који је у градској скупштини требало да се нађе још 1. новембра.
 
"Зашто су грађани Београда мање вредни од грађана других локалних самоуправа у којима је јавна расправа о начину на који се њихов новац троши већ отпочела," упитао је са говорнице Јовановић.
 
Јовановић је од градског Већа затражио да, са свим потребнин објашњењима и образложењима, достави одборницима предлог одлуке о буџету града и да се у свим градским општинама и месним заједницама организују јавне расправе о делу који се тиче планираних инвестиција на тој општини.
 
Јовановић, који је и потпредседник Народне странке истиче и да је неопходно да о трошењу 850 милиона евра новца пореских обавезника "мора постојати транспарентност, одговорност и поштење", а не да свакодневно слушамо само фабриковане лажи напредњачких функционера и њихових таблоида о томе како Београд цвета.
 
"Нацрт буџета се мора наћи пред грађанима, јер је њихово законско право да одлучују о томе да ли су за гондолу од 15 милиона евра или за 13. пензију и бесплатне уџбенике, да ли су за 150 милиона евра субвенција приватним превозницима, или за подршку младим брачним паровима и предузетницима. Грађани имају право да се изјасне да ли се слажу са градским већем да Београду не требају нове школе и обданишта као и о томе да ли је приоритет за град и државу национални стадион или да свако београдско насеље има асфалт, канализацију, пијаћу воду и парк" рекао је Јовановић и дода да је на грађанима и да оцене "да ли је нормално да Београд и Србија сносе трошак од више стотина милиона евра за измештање инфраструктуре из Савског амфитеатра, за рачун приватног инвеститора из Абу Дабија".

 
Он је указао и да градска власт необјављивањем нацрта буџета укида право Београђанима да дају свој коментар на чињеницу да се милиони евра троше за новогодишње осветљење и да кроз јавну расправу спрече да се то понови у 2019. години.
 
"Не слажемо се око визије развоја града, не слажемо се око начина трошења новца, не слажемо се око инвестиционе политике, али око потребе да се поштује закон, да се грађани укључе у процес доношења одлука око трошења новца - морали би сви да се сложимо", закључио је Јовановић.
 
Упркос томе одборници владајуће већине одбили су овај предлог.