Народна странка

Јеремић: Улазимо у другу фазу протеста против режима, Вучић као Шојић

Јеремић: Улазимо у другу фазу протеста против режима, Вучић као Шојић

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да верује да ће протести ускоро ући у другу фазу у којој је „потребно да се сви учесници протеста договоре око прецизно арикулисане политичке платформе“.

„Став Народне странке је да нипошто не треба учествовати на изборима под оваквим околностима, као и да је неопходно бојкотовати рад од режима заробљених и злоупотребљених институција, пре свега Народне скупштине. Морамо у нашим захтевима бити уједињени, као грађани, без обзира да ли смо политички активни или не“, рекао је Јеремић за ТВ Наша.

Јеремић је подсетио да се Народна странка залаже за лустрацију, закон о пореклу имовине и увођење специјалног тужилаштва за високу корупцију, као и најстрожије казне за све који су злоупотребили службене положаје и бавили се криминалним активностима.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, је рекао да Вучићев наступ на међународној позорници “све више поприма облик телевизијске сапунице у жанру урнебесне пародије”, и да је понашање председника Србије према Владимиру Путину током његове недавне посете Београду била “дегутантна комбинација простаклука и сервилности.”

“Вучић се у вишесатном преносу на РТС-у пред Путином понашао као Шојић - само је још фалило да покуша да га изџепари. Питање је да ли би и сам Лане Гутовић (познати глумац који глуми имагинарни лик Срећка Шојића) могао да тако нешто понови пред камерама”, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао и то да је „на отварање граница ка Албанији, изостала адекватна дипломатска реакција Србије кроз захтев за одржавање ванредне седнице Савета Безбедности“ и поручио да је „то само још један доказ да ова власт питање Косова не третира ван контекста унутрашњег политичког маркетинга.”

Председник Народне странке је, говорећи о шетњи грађана за убијеног Оливера Ивановића, истакао да постоји сенка сумње над државом о позадини овог политичког убиства јер годину дана нема готово никаквог помака у истрази.

„Убијен је опозициони лидер након зверске харанге коју је против њега водио режим кроз своје медије. Ко је за то одговоран?“, упутио је питање властима Јеремић.