Народна странка

Јеремић: Такозвано разграничење је антиуставно, Вучић погазио заклетву

Јеремић: Такозвано разграничење је антиуставно, Вучић погазио заклетву

Председавајући Савеза за Србију (СЗС) и председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да СЗС најоштрије осуђује изјаву министра спољних послова Ивице Дачића да је „разграничење“ са Косовом и Метохијом од сада и званична државна политика Србије, јер се тиме крши Устав Србије и заклетва којом је Александар Вучић преузео функцију председника.

„Месецима уназад смо упозоравали да се овако нешто спрема, као и да је ’разграничење’ смоквин лист за признање такозване Републике Косово, које ће проблематизовати југ централне Србије и којим ћемо се трајно одрећи свих наших права и интереса на Косову и Метохији“, навео је Јеремић у писаној изјави.

„Јавно питамо актуелни режим како ’разграничење’, односно признање такозване државе Косово, може бити државна политика. Како може бити званична политика нешто о чему није јавно расправљано и о чему Скупштина Србије није ни обавештена, а камоли одлучивала“, навео је Јеремић.

Јеремић је упитао како нешто може бити државна политика нешто о чему је само један човек, макар он био и председник Републике, тајно разговарао на приватним састанцима са Хашимом Тачијем, а да о тим разговорима никога није обавестио, него је чак и демантовао да је у таквим разговорима и учествовао.

„Савез за Србију се залаже за компромисна решења у складу нашим Уставом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, као и да се пре решавања статусног питања претходно реше сва имовинска питања и питања везана за људска права наших сународника на Косову и Метохији“, навео је Јеремић.