Народна странка

Јеремић: „Разграничење“ фактички значи независност "Косова"

Јеремић: „Разграничење“ фактички значи независност "Косова"

„Први велики и, по свему судећи кључни изазов са којим ће се суочити „Савез за Србију“, биће питање Косова и Метохије“ изјавио је за краљевачку „Ка телевизују“ председник Народне странке Вук Јеремић, домаћин вечерашњег скупа „Савеза за Србију“ у Краљеву.

Јеремић је објаснио да режимски медији од јавности покушавају да сакрију право значење израза „разграничење“.

„“Разграничење“ значи вољно прецртавање границе Републике Србије и трајно отуђење дела државне територије - и ту не мислим само на Косово и Метохију, већ и на Прешево. То значи да ћемо се “разграничити” и од Дечана, и од Пећке патријаршије и од много чега другог што представља темељ нашег националног идентитета”, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да то заправо значи независност Косова - по први пут признату и потписану од стране Србије - и да када једном одлучите да својом вољом прецртате границе сопствене земље, под паролом да желите да се “разграничите“ са неком етничком мањином, ствара се опасан преседан.

“Када се једном разграничите са неком етничком мањином, у овом случају Албанцима, отварате простор да исту ствар од вас сутра траже и друге етничке заједнице“, упозорио је Јеремић.

Јеремић је подсетио да се, без обзира на све изазове, Србија никада у својој историји није добровољно одрекла своје територије и додао да то у миру никада није урадила било која друга земља у свету.

„Оне који кажу да ми Косово не контролишемо, подсећам да је сама Србија током своје историје много дуже била под туђом администрацијом него сопственом, али да се никада добровљно, никада својевољно, својим потписом, није одрекла било ког дела своје територије. А када говоримо о Косову и Метохији говоримо о територији која за ову земљу и овај народ представља један од три стуба нашег идентитета, уз наше писмо и језик и нашу светосавску православну веру. Када одустајете од идентитета, улазите у опасност да у годинама и деценијама које су пред вама, изгубите оријентире и нестанете у вртлогу историје“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке додао је и да је спречавање давања столице „Косову“ у Уједињеним нацијама једина брана од стварања „Велике Албаније“.

 „Тренутно, „Велика Албанија“ не може бити успостављена зато што КиМ према резолуцији 1244 није суверена држава и зато што постоје сталне чланице УН - Русија и Кина - које се томе одлучно противе. Међутим, уколико се потпише то „разграничење“ о коме Вучић говори и “Косово” уђе у УН, ништа неће моћи да спречи две пуноправне чланице УН, “Косово” и Албанију, да се уједине и након тога наставе са својим територијалним претензијама. Непризнавањем Косова, недавањем столице Косову у Уједињеним нацијама ви се заправо штитите од даљих територијалних апетита према Србији - албанских или било чијих других“, закључио је Јеремић.