Народна странка

Јеремић: Поредак у Србији поприма одлике фашизма

Јеремић: Поредак у Србији поприма одлике фашизма

Председник Народне странке је, у интервјуу за бањалучке Независне новине, изјавио да је иницијална  каписла за почетак масовних протеста у Београду било физичко обрачунавање режима са политичким  неистомишљеницима.

„Протести су почели због бруталног пребијања једног од лидера Савеза за Србију у Крушевцу, али и због напада на руководиоце Народне странке у Врању који се догодио нешто раније“, казао је Јеремић.

Он је истакао да су тренутне околности у Србији такве да подсећају на фашизам, колико год то била тешка квалификација.

„Физички обрачуни с политичким неистомишљеницима и паљење кућа новинара су били прва фаза фашизма тридесетих година у Немачкој – гасне коморе су дошле нешто касније. Да би се уздрмао овај аутократски поредак, предуслов је да се стекне одређена критична маса оних који се њему противе, пре свега изнутра. То коначно кренуло да се ствара на улицама Београда”, рекао је Јеремић и подсетио да се власт у Сбији увек мењала тако што се гласало против актуелног челника.

Јеремић је истакао да, по први пут од 2012, постоје реалне шансе за уједињење опозиције.

“Режим у Србији у доброј мери почива на страху и перцепцији да су они необориви и да ће трајати заувек.  Вучић себи не може да приушти да изгуби изборе у Бабушници, Куршумлији или било ком другом малом месту у Србији, а камоли у републичком изборном циклусу. Натера ли га комбинација унутрашњег и спољног притиска на прихватање минимума фер и поштених изборних услова, он неће моћи да се одржи на власти”, поручио је Јеремић и додао да смо закорачили у завршну фазу владавине Вучићевог режима.

Говорећи о стању у региону, председник Народне странке је рекао да не верује да ће иједна држава у скорије време постати чланица Европске уније. Он је додао и то да постоји опасност од нових миграција са Блиског истока.

“Чини се да на нас ЕУ тренутно гледа као на тампон зону према Блиском истоку, пре свега у контексту нове мигрантске кризе. Не смемо да дозволимо да се “закуцамо” у позицију европског бедема”, констатовао је Јеремић.

Јеремић је изразио забринутост за будућност Републике Српске јер верује да Вучић, након “продаје” Косова, планира да тргује Републиком Српском. 

“Вучић је 2012. дошао на власт уз западну подршку, јер им је обећао да ће окончати питање Косова, и зарад тога добио одрешене руке да заведе диктатуру у Србији. Да га челници велесила после тога не би пустили низ воду, наставиће да беспоговорно испуњава све њихове захтеве. А следећа ствар коју ће му тражити након Косова, како га не бу рушили с власти, биће Република Српска.”, рекао је Јеремић.

Коментаришући протесте у Бањалуци под слоганом “Правда за Давида”, Јеремић је рекао да је “непримерена било каква употреба силе против грађана који мирно протестују”. 

“Што се тиче трагедије породице Драгичевић, чињеница је да се она догодила пре пуних девет месеци, а да се још увек не зна ни ко је починио тај ужасан злочин, нити ко је одговоран за мањак суштинског напретка у истрази. То не може да не брине све који би да живе у нормалној земљи”, поручио је Вук Јеремић.