Народна странка

Јеремић: Нема избора под постојећим условима, не требају ми функције

Јеремић: Нема избора под постојећим условима, не требају ми функције

Председник Народне странке и председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић изјавио је да „неће бити никаквих ванредних избора“, јер ће протести широм Србије наставити да расту, а да ће опозиција победити на изборима „када их једном буде“.

Јеремић је у интервјуу листу „Данас“ рекао да је сигуран да је председник Србије и СНС-а Александар Вучић „слагао, као што лаже и све друго“, када је на питање да ли је разговарао са неким из Савеза одговорио да су постојали позиви разних људи и да су многи желели да се виде са њим, али да је Вучић то одбио.

Није њему (Вучићу) остало још много тога да покуша да би зауставио протесте. Једно је да испровоцира насиље, за шта постоје јасне индикације, а друго да унесе раздор међу лидере опозиције. Морамо се томе одлучно одупрети, и остати сталожени и јединствени“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је очигледно да кампања „Будућност Србије“ изазива контраефекат, генеришући све учесталије испаде, попут присилног задржавања људи у ограђеном простору у Панчеву.

„Зато се надам да ће та кампања потрајати, односно да и поред тога што је схватио да му она не доноси резултат, Вучићу комплекси неће дозволити да је прекине“, рекао је Јеремић.

Упитан о нападима провладиних таблоида којима је био изложен због ставова изнетих у интервјуу сарајевској Федералној телевизији, Јеремић је подсетио да је у том интервјуу рекао да је за несрећу која је задесила регион деведесетих значајан део кривице сноси Милошевићев режим, чији је Српска радикална странка била један од најагресивнијих сателита.

„Али брутални напади провладиних таблоида на мене нису наређени због тога, већ због повређене личне сујете Александра Вучића. Поновићу оно што сам тамо рекао – за разлику од Милошевића, који је био образовани комунистички бирократа са минимумом стила, Вучић је уличар без икаквих манира, изразито бахат и примитиван“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је срећа што Вучић нема на располагању ону врсту силе какву је имао Милошевић, иначе би Србија била „у много већем проблему“ него што је данас.

Председник Народне странке и председавајући Савеза за Србију је, поводом почетка потписивања Споразума са народом, рекао да је Споразум мост поверења између народа и опозиције.

„Он ће од сада бити обавезујући оквир нашег деловања, и прва Народна скупштина која буде изабрана на слободним и поштеним изборима биће гарант његовог испуњења. На нашој заједничкој листи неће моћи да буду они који се јавно не обавежу на поштовање свих тачака Споразума, а других опозиционих листа са капацитетом да уђу у парламент неће бити“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да нема ништа против да се продужи период од годину дана мандата владе стручњака која би била успостављена по промени власти, и поновио да лично није заинтересован за функције, које би му представљале само додатни проблем у животу.

„Једино до чега ми је стало је да што пре дође до потпуног ресетовања овог наопаког система“, рекао је Јеремић.