Народна странка

Јеремић: Након Косова, следећа Вучићева жртва биће Република Српска

Јеремић: Након Косова, следећа Вучићева жртва биће Република Српска

У интервјуу који је Телевизија БН одлучила да не објави, председник Народне странке Вук Јеремић изразио је дубоку забринутост због начина на који власт у Београду третира витална српска национална питања, попут будућег статуса Косова и очувања Републике Српске.

„Године 2019. власт у Србији се спрема да потпише „разграничење“ са Косовом, односно стави обавезујући потпис на документ који би омогућио "Косову" пуноправно чланство у Уједињеним нацијама и директно водио ка стварању “Велике Албаније“, рекао је Јеремић.

Он је додао да Вучић „поучен Милошевићевим искуством, неће себи дозволити да га уљуљкају западне похвале, свестан њихове једнорочности и краткотрајности. Зато ће им након предаје Косова, моментално понудити блиску сарадњу на успостављању “функционалне БиХ”, односно разводњавања аутономије Републике Српске, како би купио још неколико година толерисања његовог деспотизма у Србији.“

Јеремић је навео да је Европа у опасности од нових миграција са Блиског истока и ширења екстремизма.

„Европа себи не сме да дозволи, као што се то догодило 2015, да избеглице и мигранти поново стигну до њених великих градова, те припрема западни Балкан као бедем који би зауставио нове таласе њиховог надирања. Зато нас многи европски политичари посматрају као потенцијални камп. А у кампу вам није потребна демократија, већ управник - пожељно психопата“, рекао је Јеремић осврћући се на релативно млаке критике ЕУ према гажењу људких права и слобода у Србији.

Јеремић је подсетио на разлог због којег је боравио у Бањалуци, а то је позив Организације српских студената у иностранству (ОССИ) на чијем је годишњем окупљању требало да буде главни говорник, али је скуп отказан због протеста у главном граду Републике Српске.

„За употребу силе према демонстрантима нема оправдања. Ове протесте је прозроковала једна тешка породична трагедија за коју већ девет месеци нико није одговарао. Тако нешто се не дешава у цивилизованом свету.”

Говорећи о односу Србије и Републике Српске, Јеремић је истакао да тај однос мора бити растерећен страначких опредељења.

„Не треба да буде битно ко је на власти у Београду или Бањалуци да би сарађивали и међусобно се подржавали“, казао је Јеремић и додао да сматра да би “било нормално да и опозиција из Србије буде радо виђен гост у Републици Српској и обрнуто.”

Он је подсетио и да идеологија Народне странке почива на идеји да се тзв. националне и грађанске вредности међусобно не искључују.

„Нема колективног успеха једне нације без слободних и остварених појединаца и обратно, нема слободних и успешних појединаца ако иза њих не стоји заједнички оквир који им омогућава да напредују“, закључио је Јеремић.