Народна странка

Јеремић: На Западном Балкану угрожене основне вредности демократије, неки европски лидери то игноришу

Јеремић: На Западном Балкану угрожене основне вредности демократије, неки европски лидери то игноришу

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је, учествујући на традиционалном Берлинском спољнополитичком форуму, да неки европски лидери игноришу чињеницу да су на Западном Балкану поново угрожене неке од основних вредности демократије, и посредно подржавају корумпиране диктатуре зарад одржавања такозване "стабилности". 

"То је не само етички упитно, већ и дугорочно штетно, не само за земље Западног Балкана, већ и за Европу", истакао је Јеремић.

‎Форум је одржан у престоници Немачке, у организацији престижне Кербер фондације и немачког министарства спољних послова.

  
Конференцију је отворио немачки министар спољних послова, Зигмар Габријел, који је истакао неопходност свеобухватног редефинисања међународних приоритета - како за Немачку, тако и за ЕУ - и додао да је у овом тренутку "Кина једина светска сила која има дугорочну стратешку визију својих интереса“.
 
Главне теме на овогодишњем Форуму биле су будућност ЕУ, наставак блискоисточне кризе, као и питања глобалне нуклеарне безбедности.
 
Јеремић је био главни говорник на панелу “Нова велика игра на Западном Балкану?”, који је модерирао дипломатски уредник Die Zeita Михаел Туман. Јеремић је у свом обраћању говорио о економским проблемима и гушењу демократије у региону, као и геостратешким последицама актуелних дешавања.
 
Међу говорницима на овогодишњем Берлинском спољнополитичком форуму су били и европски комесар за безбедност Џулијан Кинг; главни дипломатски уредник Њујорк тајмса Стивен Ерлангер и Председник Одбора за међународне односе руске Думе Константин Косачев.
 
На форуму је такође премијерно представљен и нови немачки часопис који се бави међународним односима под називом БЕРЛИН ПУЛСЕ, у којој је објављен Јеремићев ауторски чланак о успону аутократије на Западном Балкану. Поред Јеремића, за први број БЕРЛИН ПУЛСЕ су чланке написали и Кондолиза Рајс, Андреј Пушков, Карл Билт, Јенс Столтенберг и Волфганг Ишингер.