Народна странка

Јермић и Ђилас са европским званичницима у Бриселу: Режим је изгубио легитимитет

Јермић и Ђилас са европским званичницима у Бриселу: Режим је изгубио легитимитет

Оснивачи Савеза за Србију Вук Јеремић и  Драган Ђилас састали су се данас у Бриселу са представницима Европске комисије, са којима су разговарали о политичким превирањима у Србији и захтевима грађана који сваке недеље у све већем броју протестују широм земље.

“Србија више није слободна земља, а режим Александра Вучића је отвореним кршењем Устава и закона, као и до сада незабележеном злоупотребом државних институција, изгубио демократски легитимитет”, оценио је Јеремић, председник Народне странке, који овог месеца председава Савезом за Србију.

У разговору са европским званичницима Драган Ђилас је истакао да је “опозиција постигла сагласност да више не учествује у раду институција у којима је суспендована демократија”, и додао да нормалност може бити успостављена једино кроз одржавање потпуно фер и поштених избора на свим нивоима.

“Не буду ли се стекли услови који постоје у другим европским земљама, легитимних избора неће бити”, пренели су Јеремић и Ђилас председавајућем Делегације Европског парламента за односе са Србијом Едуарду Кукану, који је и бивши шеф дипломатије Словачке.

Јеремић и Ђилас су у име Савеза за Србију затражили од европских званичника успостављање структуираног дијалога са представницима грађанских протеста, у циљу стицања пуног увида у политичке и социјалне прилике у земљи. У Европском парламенту су потврдили да ће разговори са опозицијом бити настављени током посете Београду председавајућег Спољнополитичког одбора ЕП Дејвида Мекалистера крајем месеца.