Народна странка

Форум жена Народне странке: Активирати црвени аларм због насиља над женама

Форум жена Народне странке: Активирати црвени аларм због насиља над женама

Форум жена Народне странке, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, захтева од власти да хитно активира црвени аларм јер је насиље над женама ескалирало, а такво стање је забрињавајуће и недопустиво.

У Србији је само у протеклих 10 година страдало више од 300 жена као жртве породичног насиља, док је ове године убијено њих 28. Жене нису статистичке бројке, већ особе са пуним правом на заштиту живота и људског достојанства. Жене чланице Народне странке постављају питање: Како Вучићев режим може да тврди да  Србија напредује ако су жене као већинско становништво дискриминисане, незаштићене и препуштене на милост и немилост насилницима? Жене морају да буду институционално заштићене и морају у сваком тренутку знати коме и на који начин да се обрате за заштиту  и помоћ. Међутим, жене и даље не добијају адекватну помоћ, већ се несрећа жена које су жртве насиља злоупотребљава у сврхе медијске и политичке манипулације. Режим преко контролисаних медија пласира антицивилизацијске ријалити програме у којима се  промовише вербално, психичко, али и физичко насиље, нарочито над женама.

Насилна атмосфера коју свесно креира пропагандна машинерија Српске напредне странке како би код грађана изазвала осећај страха и немоћи само доприноси томе да су жене све чешће жртве насиља. Упозоравамо да се овакво стање мора под хитно зауставити. Ако власт није способна да заустави насиље и кажњава насилнике, грађани морају да активирају традиционалне механизме солидарности, саосећања и подршке.

Народна странка позива све жене у Србији на међусобну солидарност и указује да би све жене, али и мушкарци требало да буду пријатељи и савезници, да не окрећемо главу од проблема, већ да помажемо женама да потраже помоћ и спас од насилника. Изузетно је важно да се жене ослободе страха и оснаже да саме пријаве насиље, али је и дужност сваког грађанина да било какву  врсту насиља пријави и захтева процесуирање. Подећамо да жене чине већину становништва у Србији, да су жене изузетно способне и моћне и да је крајње време да дигну свој глас и кажу ’доста је насиља’!