Народна странка

Новаковић: Градоначелник Новог Сада прави криминалне комбинације са компанијом Галенс

Новаковић: Градоначелник Новог Сада прави криминалне комбинације са компанијом Галенс

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић оптужио је данас градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да кроз пројекат "Нови Сад на води" прави "нове криминалне комбинације са својим најлојалнијим грађевинским партнером, компанијом Галенс", под изговором развоја града.

Новаковић је на конференцији за новинаре рекао да предлог новог Генералног урбанистичког плана (ГУП) није ништа друго до покушај озакоњења недозвољених радњи.

Додао је да је и београдски Институт за водопривреду "Јарослав Черни" навео да се на тај начин не може приступати изменама ГУП-а.

"Очигледна је намера градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића. Заједно с компанијом Галенс према новом ГУП-у, планирано је померање досадашњег насипа и изградња новог, и то у дужини од четири километра и померање од 500 метара у корито реке", прецизирао је Новаковић.

Подсетио је да је компанија Галенс власник 3,7 хектара земље Бродоградилишта, у кориту Дунава.

"Мислим да нема потребе посебно наглашавати да је законски апсолутно недопустиво овде градити било какав трајни објекат, а нарочито не зграде. Чињеницом да Град помера линију насипа дубље 500 метра, ствара се могућност да тај део Бродоградилишта више не буде део корита Дунава, што је од изузетног значаја само и једино за Милоша Вучевића и Галенс. На тај начин ово потпуно безвредно земљиште постаје најскупље грађевинско земљиште у држави", казао је Новаковић.

По његовим речима, према планираном ГУП-у, изменама линије насипа добија се додатних 165 хектара луксузног грађевинског земљишта.

"Смисао је јасан: коруптивна веза Милоша Вучевића и компаније Галенс, којој се погодује", рекао је Новаковић, некадашњи градоначелник Новог Сада.

Оценио је да је идеја градоначелника "вишеструко штетна", јер би померање насипа додатно оптеретило корито Дунава.

"Уколико би се десило да имамо велике количине воде као што је био случај неколико пута у последњих 15 година, нема дилеме да су становници Адица, Телепа, Ветерника, Камењара и Фотога у огромном проблему од поплава", упозорио је он.

"Друго, благодети Дунава морају се користити једино и искључиво за спортске и рекреативне могућности, никако за станоградњу и којекакве бизнис варијанте градоначелника Милоша Вучевића и компаније Галенс", рекао је Новаковић.

Новинска агенција Бета