Народна странка

Алексић: Вучић поново слагао пољопривреднике, мораће да објасни зашто

Алексић: Вучић поново слагао пољопривреднике, мораће да објасни зашто

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић позвао је данас председника републике и премијерку да објасне зашто су преварили пољопривреднике да ће Влада донети одлуку о субвенционисаном гориву.
 
„У одлукама Владе Србије од четвртка нема одлуке о субвенционисаном гориву, иако је Вучић то најавио у Вршцу и у то сви могу да се увере погледом на сајт Владе", каже Алексић.
  
Он подсећа и на то да је министар Недимовић 2017. године, као и 2018. године обећавао субвенције за гориво, али да се то до дан данас није догодило.
 
"Тако су још 2012. године у својој Белој књизи обећали да ће се буџет за пољопривреду повећавати сваке године за по 1%. Слагали су. Уместо обећаних 11% за ову годину, буџет за пољопривреду је и ове године мањи од 5%, иако закон прописује да мора бити најмање пет", указује Алексић.
 
Он додаје да из године у годину пољопривредници слушају бајке, а да је њихова реалност сурова. 
 
"Субвенције по хектару су смањене са 12000 динара, колико су биле 2012. године, на 3000 динара. Четири године српски пољопривредник плаћа најскупље гориво у региону. Цео државни врх се хвали суфицитом у буџету, а у земљи коју они воде пољопривредницима се дугује за премију за млеко од јула прошле године, нема противградних ракета, а плата стрелаца за месец дана рада по 24 сата износи 4 хиљада динара“.
 
Алексић указује и да од пољопривреде у Србији данас живи преко милион и по људи
 
„Сви ти људи имају имају исправан утисак, да држава ради против њих јер им из године у годину смањује субвенције, а подиже намете. Уколико се оваква пољопривредна политика режима настави, српски сељак ће радити као надничар на њивама које ће купити Арапи", упозорава Алексић.