Народна странка

Алексић за Нова.рс: Вучић не сме да крене на Стефановића

Алексић за Нова.рс: Вучић не сме да крене на Стефановића

преузето са портала Нова.рс

“Мислим да Александар Вучић чупа косу с главе због Небојше Стефановића. Човек за кога је Вучић говорио да му је од највећег поверења и поставио га за координатора служби безбедности, кога је бранио од свих афера, почев од “Крушика“ преко потпуног распада у полицији, јесте неко ко је данас његов највећи проблем. Јасно је да Вучић не сме да ухапси ни Дијану Хркаловић, а Небојши Стефановићу не смеју ни име да изговоре, иако Вучићеви таблоиди цртају Стефановићеву силуету”, рекао је у интервјуу за Нова.рс Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке.

Алексић се у разговору за наш портал осврнуо и на аферу “Јовањица”, наводећи да ће епилог овог случаја означити крај владавине Александра Вучића, те да Европска унија инсистирати на откривању политичке позадине свих скандала који су претходном периоду повезивани са врхом државе.

Он се осврнуо и на разговоре унутар опозиције око јединственог наступа у међустраначком дијалогу, наводећи поједине странаке изнад општег интереса у борби за изборне услове стављају своје партијске или идеолошке интересе.

Неретко говорите да је Јовањица “ахилова пета” власти у Србији. Због чега то сматрате? Може ли ова афера на крају да кошта Вучића власти и моћи?

Разоткривање највеће производње марихуане на “Јовањици“ покренуло је лавину криминалног рата унутар режима и све што се дешава у протеклим месецима заправо је покренула “Јовањица“. То је био кључни тренутак сукоба најмоћнијих људи режима. “Јовањица“ је другачија од осталих криминалних афера режима јер је то случај за који је од почетка заинтересован међународни фактор. Власт, и поред невероватних напора, не успева да контролише “Јовањицу“ као неке друге афере. Вучић и даље чини све да Апелациони суд не потврди оптужницу “Јованица 2“. По мојим информацијама, председник већа Апелационог суда који ће одлучивати о потврди “Јовањице 2“ бити Зоран Савић, судија познат по томе што је ослободио Станка Суботића и градио апартманско насеље “Пахуља“ на Копаонику. Упркос томе, сигуран сам да ће за “Јовањицу 2“ бити потврђена и да ће омогућити откривање политичке позадине највеће производње марихуане у Европи, што ће означити крај владавине Александра Вучића.

Како коментаришете чињеницу да су се у извештају ЕК нашли Јовањица, Крушик, Телеком?

Потпуно је јасно да Александар Вучић не ужива подршку Европе коју је раније имао, јер су и они прозрели његове лажи. Данас је и Европској унији јасно да је Србија држава која је огрезла у криминал и корупцију, чији су генератор управо Александар Вучић и његов режим. Због таквих афера би свака власт у Европи пала. Неће се завршити само на извештају Европске комисије, него ће ЕУ инсистирати на откривању политичке позадине тих афера.
Верујете ли да Стефановић има моћ да угрози Вучића и како коментаришете то што се у претходном периоду није оглашавао?

Мислим да Александар Вучић чупа косу с главе због Небојше Стефановића. Човек за кога је Вучић говорио да му је од највећег поверења и поставио га за координатора служби безбедности, кога је бранио од свих афера, почев од “Крушика“ преко потпуног распада у полицији, јесте неко ко је данас Вучићев највећи проблем. Јасно је да Вучић не сме да ухапси ни Дијану Хркаловић, а Небојши Стефановићу не смеју ни име да изговоре, иако Вучићеви таблоиди цртају Стефановићеву силуету. Не смеју да му изговоре име јер је Небојша Стефановић хроничар историје свих Вучићевих криминалних и коруптивних подухвата. Стефановић мудро ћути, јер има чиме да тргује и сигуран сам да ће тражити начин да заштити себе и своје људе тако што ће уцењивати Вучића са информацијама које има о Вучићевим везама са криминалом и корупцијом.

Готово два месеца слушамо приче о везама мафије и делова државног апарата, међутим, нико из врха власти није ухапшен због тога. Зашто?

Зато што би власт морала да ухапси саму себе. Све чему сведочимо последњих месеци заправо показује да криминална власт жртвује извршиоце да би спасила себе. Вељко Беливук, звани Веља Невоља, Дијална Хркаловић, Славиша Кокеза, Александар Папић, Милош Томић и сви други су део исте хоботнице чија је глава у врху државе. Све је њих створила ова власт која пуних девет година управља Србијом. Они нису постојали пре него што је СНС дошао на власт. Све их је створио Александар Вучић и када он напада Кокезу и директора царине Милоша Томића за крађу и проневеру 640 милиона евра, требало би да зна да је непосредни шеф директору Управе царина сарадник председника Србије Синиша Мали. Не може да буде крив директор царине, а да не буде крив министар финансија. Вучић и Мали су омогућили све због чега су ухапшени осумњичени за злоупотребе на царини.

Народна странка, заједно са још три партије из бојкот опозиције и Скупштином слободне Србије ради на изради платформе за преговоре са влашћу. Због чега се још увек није изашло са тим документом?

Поред Народне странке, Двери и Скупштине слободне Србије, на нашој заједничкој платформи радили су и Покрет слободна Србија, Државотворни покрет, Грађанска платформа, Демократска заједница војвођанских Мађара и Шумадијска регија. Још нисмо објавили нашу платформу зато што сматрамо да би бојкот опозиција требало да буде представљена са једном заједничком платформом и са два преговарача. Сматрамо и да би кључну улогу у преговорима требало да имају управо странке које су бојкотовале лажне изборе 21. јуна прошле године, јер ће се преговори и одржати како би те странке учествовале на најављеним ванредним парламентарних изборима.
Председник ваше странке каже да је лопта на страни Драгана Ђиласа и да је он тај који заправо није спреман за договор око преговарача. У чему је проблем, због чега не можете да се договорите ко ће да преговара у име опозиције?

Није ствар у томе ко ће да преговара, него у жељи појединих опозиционих странака да изнад општег интереса опозиције у борби за изборне услове ставе своје партијске или идеолошке интересе. Странка слободе и правде из необјашњивог разлога не жели да све опозиционе странке стану иза једне платформе и да нас представљају два преговарача, па чак и да оба преговарача буду одређена на предлог ССП-а.

Ко ће бити крив ако се не договорите око јединствене платформе?

Мање је битно ко ће бити крив, већи је проблем што нећемо успети да се изборимо за веће промене у изборним условима ако наступимо појединачно. Народна странка сматра да бисмо бољи резултат постигли ако бисмо имали једну платформу и два преговарача, али ако други то не мисле, онда ће и наша групација ће представити платформу и учествовати у преговорима.