Народна странка

Алексић: Косовски проблем решавати у институцијама

Алексић: Косовски проблем решавати у институцијама

Народна странка захтева од Маје Гојковић да по хитном поступку закаже посебну седницу Народне скупштине на којој ће се расправљати о стању на Косову и Метохији након увођења такси на робу из централне Србије и најаве формирања тзв. војске Косова. Мере које предузимају власти у Приштини угрожавају нормалан живот на Косову и Метохији и о томе се мора отворено разговарати у Народној скупштини Републике Србије, а не да се воде тајни разговори уз посредовање разних мешетара.

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић подсећа да је председник Републике дао обећање да ће са платформом за преговоре у јавност изаћи још крајем априла ове године.

„Вучић је тада рекао да "неће бити кукавица" и да ће са предлогом решења изаћи пред грађане у априлу. Осим што је показао да то ипак јесте, ми данас видимо да он о Косову разговара са свима осим са својим народом који га је на ту функцију изабрао", каже Алексић.

Он подсећа да је Вучић своју заклетву да ће "чувати сувереност и целовитост територије Републике Србије" поднео у Скупштини Србије и указује да би управо ту морао да "поднесе извештај о преговорима и представи политику за решење проблема на Косову".

"О томе каква је политика Србије према Косову и Метохији више знају Тони Блер, Хашим Тачи и шеик Бин Зајед од посланика у парламенту. То је недопустив сценарио који засигурно води издаји српских националних интереса", каже Алексић и позива председника Републике да "испуни своју обавезу и представи своју политику према Косову у Скупштини Србије”.

"На Косову и Метохији су данас угрожени животи наших грађана, ако је у априлу био кукаквица да се суочи са својим народом, изражавам наду да је за ових неколико месеци скупио минимум храбрости да у републичком парламенту, на посебној седници, изнесе детаље свог плана о "разграничењу" и даљу политику и план Србије у вези са овим питањем, као и да изнесе чињенице о учешћу и улози Тонија Блера у преговорима”.