Народна странка

Алексић: Чланови Владе да одговоре o умешаности у криминал и корупцију

Алексић: Чланови Владе да одговоре o умешаности у криминал и корупцију

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић позвао је надлежне органе да испитају умешаност министара Малог, Лончара и Стефановића у криминалне активности, али и да реагују на текст и аферу „Омча“ објављеном у Вечерњим новостима.

„У тексту изворно објављеном у Печату је најављена и ликивидација опозиционих лидера, а знамо да је Оливер Ивановић убијен након бруталне кампање која је на сличан начин вођена против њега од стране овог режима“, рекао је Алексић на конференцији за медије.

Алексић је, у оквиру Института посланичких питања последњег четвртка у месецу, позвао министра финансија Синишу Малог, министра здравља Златибора Лончара и премијерку Ану Брнабић да подрже предлог синдиката здравствених радника да се предвиди повећање плата по румунском сценарију где би плате за лекаре опште праксе биле 1 500 евра, а за специјалисте 2 500 евра.

„Ако наводно нема новца за лекаре, нека део средстава узму од Канцеларије за сарадњу са Русијом и Кином у којој седи Томислав Николић за коју је прошле године било предвиђено 50 милиона динара грађана Србије“, изјавио је народни посланик и додао да јавност нема увида у рад или финансијски извештај те канцеларије.

Алексић је предложио и отпуштање ботова удомљених у јавним предузећима, локалним самоуправама и министарствима, са задатком да коментаришу објаве медија на друштвеним мрежама, јер би тако сигурно било новца и за лекаре, али и лекове.

Први потпредседник Народне странке се осврнуо и на наводе Крика о умешаности брата Синише Малог у корупцију.

„Да ли је министар финансија саслушан поводом повезаности Предрага Малог и фирме Миленијум која гради највеће инфраструктурне пројекте у Србији попут Београда на води?“, упитао је Алексић премијерку Србије.

Он је подсетио да би и министар Лончар требало да буде саслушан поводом навода полицијског службеника Родољуба Миловића о блиским везама са земунским кланом.

Говорећи о новоотвореном аеродрому Морава у Краљеву, народни посланик је упозорио да летова нема, па самим тим ни путника.

„Да ли је отварање аеродрома повезано са хотелом Тонанти у Врњачкој бањи који се доводи у везу са министром Стефановићем? Тај хотел је иначе добио милионе евра државних субвенција за изградњу“, рекао је Алексић.

 

Народни посланик је подсетио и на то да је изградња Моравског коридора поскупела за 300 милиона евра и позвао министарку Михајловић да покаже спецификацију поскупљења.

„Министаркина обавеза је да поднесе рачун грађанима, а не да само напада опозицију. Такође, јавност има право да зна када ће бити завршена деоница од Крагујевца до Баточине где за пет година није изграђено ни 5 километара аутопута“, навео је Алексић.

Он је затражио и од министарства финансија да поднесе извештај о томе колико је новца у пројекат Београд на води уложила Србија, а колико арапски инвеститори.

Говорећи о „златном добу“ у коме, према речима председника Србије живимо, Алексић је поручио да је број сиромашних од 2013. порастао за 45 000.

„Данас у Србији живи преко милион и осамсто грађана који су у стању апсолутног сиромаштва. То су људи који дан морају да преживе са 400 динара. Ако је то политика Александра Вучића и резултати Владе ја их молим да хитно укину то напредњачко златно доба“, закључио је Алексић.