Народна странка

Јовановић: Народна скупштина да одреди преговарачки оквир по питању Косова и Метохије

Јовановић: Народна скупштина да одреди преговарачки оквир по питању Косова и Метохије

Народни посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је да ће посланичка група Народне странке поднети иницијативу председнику Скупштине да сазове посебну седницу на којој би се расправљало о Косову и Метохији.

„Било је доста тензија и проблема за припаднике нашег народа на Косову и Метохији, нарочито око признавања личних докумената и регистарских таблица које издаје Србија. Одлука о пререгистрацији одложена је за само 30 дана, односно 1. септембар а најављено је и да ће 18. августа доћи до сусрета у Бриселу између Александра Вучића и челника приштинских институција. Сматрамо да не треба да се води приватна дипломатија Александра Вучића, већ да Скупштина треба да усвоји преговарачки оквир по питању заштите територијалне целовитости, суверенитета, права и интереса Републике Србије и грађана српске националности на простору Косова и Метохије а који би био обавезујући и за председника Србије“, рекао је Јовановић у емисији Пробуди се на каналу Нова С. 

Он је подсетио да је председник Србије последњи пут о Косову и Метохији у Скупштини говорио у мају 2019.

„Председник треба да поднесе извештај народним посланицима. Ми желимо да га питамо да ли је у међувремену затражио седницу Савета безбедности Уједињених нација. Ако није, због чега није. Председник се хвали да има одличне односе са Кином која председава Саветом безбедности УН-а, као и са Француском која преседава од септембра. Зашто онда не крене са припремом седнице Савета безбедности како би се спречило ово што се догађа на Косову и Метохији“.

Јовановић је подсетио и на то да у Савету безбедности УН-а, где се разговара о Косову и Метохији „гласом Србије седи и Албанија што доста отежава позицију Србије“.

Коментаришући изјаву новоизабраног председника Скупштине Владимира Орлића да ће „сазив спроводити државну политику Александра Вучића“, народни посланик је рекао да је Владимир Орлић показао да не разуме поделу власти и улогу парламента. 

„Орлић није схватио ни поруку Владете Јанковића да „срце демократије куца у згради скупштине“, а не у Председништву. Очигледно да Орлић мисли да је парламент још једна грана извршне власти СНС-а“, казао је Јовановић.

Говорећи о Првој седници Народне скупштине Републике Србије у 13. сазиву, Јовановић је подсетио да је посланички клуб Народне странке, који је састављен од угледних и искусних политичара, али и нове генерације која је по први пут у парламенту, указао на кршење устава од стране Ане Брнабић и још неких посланика.

„Упозорили смо, конкретно посланик Владимир Гајић, на то да Ана Брнабић не може у исто време да обавља функцију и премијера и народног посланика. Она је до краја дана поднела оставку. То је била прва мала победа опозиције“, рекао је Јовановић и додао да је посланичка група Народне странке развила добру сарадњу са странкама Заједно, Не давимо Београд и Демократском странком.

Поводом ауторског текста председника Народне странке Вука Јеремића који се односи на годишњицу Олује Јовановић је истакао да је Јеремић био „први и једини званичник Србије који се усудио да у Загребу каже да је Олуја била етничко чишћење“.

„У том тексту се наводи и то да власт Србије 2013. није прихватила понуду Русије да се покрене механизам да се затвори Хашки трибунал, а о чему је Јеремић као председник Генералне скупштине УН лично обавестио тада министра спољних послова Србије, као и министра правде Николу Селаковића. Резултат Хашког трибунала је био тај да за злочине над Србима нико никад није одговарао. Велико је питање за актуелну власт и тадашњег министра правде Николу Селаковића, зашто нису били сагласни са тиме да се Хашки трибунал затвори и зашто нису то званично затражили“, закључио је Јовановић.