Народна странка

Ковачевић: У новом буџету неопходно је издвојити значајнији проценат за културу и информисање

Ковачевић: У новом буџету неопходно је издвојити значајнији проценат за културу и информисање

Приоритет ће ми свакако бити да у новом буџету значајнији проценат буде опредељен за културу и информисање, каже за Нова.рс драмски писац и редитељ, потпредседник и народни посланик Народне странке Синиша Ковачевић, нови председник Одбора за културу и информисање Народне скупштине.

Након што је пролетос на Великој сцени Народног позоришта поставио свој нови комад „Године врана“ смештен у период током окупације и непосредно после ослобођења српске престонице, назвавши је „најважнијом представом у свом животу“ за коју се у националном театру тражила карта више, Синиша Ковачевић је у јуну објавио пети по реду роман, насловљен „Београд“.

Но, драмски писац и редитељ Синиша Ковачевић сада се прихватио новог, „врућег кромпира“. Наиме, Ковачевић,  посланик Народне странке у новом сазиву српског парламента, биће нови председник скупштинског Одбора за културу и информисање.

Драмски писац и редитељ потврдио је за Нова.рс да преузима нову функцију, а упитан да ли му је прихватање те позиције и такве врсте одговорности било потребно у животу, Синиша Ковачевић овако одговара:

„Ма, какви! Лакши је живот без самара“.

Но, преузимање ове одговорности за драмског писца и редитеља носи и извесну предност, указује Ковачевић додајући:

„Компаративна предност јесте то што сам одбор, али и председавање истим подразумева неку врсту надстраначке референце. Знате, култура би требало да буде константа, нешто што се тиче свих грађана наше земље. Убеђен сам да ћу своје сараднике у Одбору за културу и информисање, без обзира на то што ће бити из различитих странака, успети да уверим у заједничке намере за опште добро“, прича Синиша Ковачевић.

Говорећи о примарном циљу који је поставио пред себе када се прихватио нове функције Ковачевић каже:

„Ми смо на заједничком задатку да остваримо што боље услове за културу ове земље. И то је главна ствар. А, с друге стране ако погледате други сегмент тог одбора а то је информисање - оно је апсолутно везано с најелементарнијом људском потребом која се зове слобода. Уколико у то убедите остале чланове Одбора, онда не би требало да буде никаквих проблема у нашем раду. Верујем да сви људи имају ту исконску потребу да буду слободни. Ето, то је оно што треба да буде основни мото“ поручује Ковачевић.
Напомиње и да јавност, из сасвим ваљаних разлога, не треба да очекује превише од њега, што овако појашњава:

„Сваки одбор у парламенту, па и овај, по закону али и логици ствари реперкутује процентуални узорак самог парламента. Већина ће у том одбору, у којем ћу ја бити први међу једнакима, припадати људима из власти, тако да ће њихова бити прва и основна. Ја ћу имати неке мале предности, превасходно да могу да заказујем састанке, и да утврђујем дневни ред, али нити ћу бити самодржац, нити бих то био чак и да постоји могућност за тако нешто“, објашњава Ковачевић.

Покушаће своје колеге, како напомиње, да убеди да је култура изнад свега, а први Ковачевићев корак зависи од тога ко ће још бити у одбору. Поред нашег саговорника чланови овог тела биће, између осталих, Лав Григорије Пајкић, оперска певачица Наташа Тасић Кнежевић, глумац Лепомир Ивковић, новинар Милорад Бојовић, готово сви с листе СНС-а.

„Има јако много ствари на којима треба радити и у том одбору и у овој земљи. Приоритет ће свакако бити да у новом буџету значајнији проценат буде опредељен за културу и информисање!“

И док признаје да ће му позиција председника Одбора за културу и информисање само "отежати живот", ипак на крају Синиша Ковачевић објашњава мотиве који су га понукали на ову "авантуру":

„Ако сте загазили у реку и дошли до половине онда ћете бити једнако мокри и ако отпливате на другу обалу и ако се вратите. Ја сам загазио у тај политички поток и сад ћу покушати да се домогнем друге обале, и да се не враћам на ону с које сам кренуо!“

преузето са портала Нова.рс