Народна странка

Женска мрежа Народне странке: Реагујемо пре злочина, не после - 16 дана активизма против насиља над женама

Женска мрежа Народне странке: Реагујемо пре злочина, не после - 16 дана активизма против насиља над женама

Шеснаест дана активизма против насиља над женама је глобална, светска кампања коју обележава 1.700 организација у више од 100 држава света.

Кампања почиње данас, 25. новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава 10. децембра Међународним даном људских права.

Данашњи дан, 25. новембар, одабран је као дан сећања на сестре Мирабел - Патрију, Минерву и Марију Терезу - које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо у Доминиканској републици 1960. године.

Уједињене Нације су 1999. године Резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Народна странка је тражи да држава створи услове за спречавање насиља у породици и предузима мере и радње које су усмерене на указивање пропуста власти и државних службеника који су институционално одговорни за овакве пропусте, али и предлаже мере за већи степен заштите и институционалне помоћи и подршке свим жртвама које се оснаже и одлуче да изађу из насилног односа, са задатком да немамо више ниједну жену нити дете мање.

Зато позивамо надлежне институције на одговорност да се преиспита и установи да ли су учињени пропусти, и да се санкционишу одговорни и дефинишу препоруке за поступање у будућности, како би се породично насиље довело до нулте толеранције, као и да се прати њихова имплементација.

Народна странка осуђује сваки облик насиља над женама и апелује на све државне органе да реагујемо пре злочина, не после.

 

Женска мрежа Народне странке