Народна странка

Ристић: Отимачина српске имовине на Косову и Метохији се наставља

Ристић: Отимачина српске имовине на Косову и Метохији се наставља

Небрига ове власти о интересима Срба и о имовини Републике Србије на Косову и Метохији се одвија свакодневно, а данас је постало и очигледно да се власти у Београду неће чак ни оглашавати по тим питањима.

Косовска Агенција за приватизацију се сваким даном оглашава и хвали како је продала неки удео или неко предузеће из „Државног фонда назови Републике Косова“, али нико не спомиње ко је ту имовину стварао, ко је улагао у ту имовину и како се то све одвија без било каквог чињења Републике Србије.

Последњи пример у низу је по речима премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија успешна приватизација предузећа Брезовица.

Ниједан динар од те имовине Срби и Србија неће видети, нити Срби са Косова и Метохије, нити буџет Републике Србије. Било каква протестна нота или реакција српских власти, макар и закаснела је изузета из репертоара СНС власти.

Ски центар Брезовица био је до поступка приватизације у власништву Скијалишта Србије и фирме „Инекс интерекспорт“ из Београда.

Ради информисања грађана Србије, Ски центар Брезовица није на Копаонику, нити у делу српских општина на северу Косова и Метохије, већ на крајњем југу српске покрајине у општини Штрпце, на Шар-планини.

Па како то да косовски Албанци тек 2022. године продају српску имовину на Шар-планини, када смо могли чути од представника СНС власти да је Косово давно изгубљено и да су то учинили „тамо неки пре њих“?

Не заборавите ни чињеницу да су 21. децембра 2021. године припадници Косовске полиције похапсили Србе са Косова, баш у општини Штрпце, и на тај начин застрашили Србе и припремили терен за продају без сметњи.

Власти у Београду су одржале референдум 16. јануара, баш на дан годишњице убиства Оливера Ивановића, а Косовске власти су огласиле продају српског симбола хотелијерства на Косову и Метохији 9. јануара, баш на дан Светог Стефана, заштитника и свеца места Брезовица и Срба на самом југу Србије у општини Штрпце.

Као привредник и човек пореклом са Косова и Метохије осећам велику бригу и забринутост за Србе на Косову и Метохији, и позивам власти у Београду да под хитно реагују на ову безочну отимачину имовине српских предузећа на Косову и Метохији.  


Жарко Ристић
члан Председништва Народне странке
повереник Извршног одбора Народне странке за Косово и Метохију