Народна странка

Јеремић: Три црвене линије за постизборне коалиције, око Косова и Метохије потребно јединство

Јеремић: Три црвене линије за постизборне коалиције, око Косова и Метохије потребно јединство

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је данас да су "црвене линије" Народне странке за постизборне коалиције - одбацивање „француско-немачког“ плана, забрана копања литијума и промена система, а када је реч о решавању питања Косова и Метохије, сматра да је неопходно постићи јединство.

Јеремић је, на констатацију да се и председник Србије Александар Вучић залаже за јединство, и да га није било из опозиције, у интервјуу Тањугу рекао да се Народна странка увек залагала за јединство, а доказ за то су, каже, документа која су предлагана у парламенту и која су, према његовим речима, могла да буду полазна тачка за разговор око којег би се постигло јединство.

"Ако није могуће јединство, онда бар једна велика, снажна већина", рекао је Јеремић и као примере јединства навео Кипар, Шпанију, али и Албанце.

"Погледајте Албанце, који имају велика политичка размимоилажења, разне партије, кланове, некад су чак и у физичким сукобима и то врло озбиљног карактера, али када је реч о независности Косова, ту су сви као један. Ми би нешто слично требало да постигнемо. И сад, избори нису најсрећније околности и најлакши тренутак у којем је могуће постизати јединство, али након ових избора, како год се они завршили, и даље ће стајати на столу француско-немачки ултиматум и даље ће бити неопходно одбацити га", рекао је Јеремић.

На питање како данас гледа на измештање преговора из Уједињених нација у Брисел и да ли би исто питање упутио данас Међународном суду правде око независности КиМ да је министар спољних послова, Јеремић тврди да је захваљујући том питању Србија и даље у позицији да искључиво од ње зависи да ли ће Косово бити независна држава или не и да се управо након мишљења Међународног суда правде кренуло у повлачење признања Косова.

Упитан како види решавање питања КиМ, узимајући у обзир све притиске са којима се Србија суочава и неопходну политичку стабилност, Јеремић каже да су притисци на Србију данас велики, али, како тврди, не онолико снажног интензитета као што су били у прошлости јер сматра да сада постоје други приоритети за међународну заједницу у односу на 1999. или 2008. годину када је једнострано проглашена независност.

"Мислим да је Србији потребно стрпљење, мудрост и оно што је вероватно најважније јединство, политичко јединство по том важном националном питању", навео је Јеремић.

Народна странка на предстојеће изборе самостално излази на изборе, пошто договор међу странкама деснице није постигнут, а Јеремић указује да су они једина странка која самостално излази на изборе и која је "пешке и поштено скупила неопходне потписе".

"Главна разлика између Народне странке и осталих странака деснице је у томе што смо се најискреније залагали и учинили највише од свих осталих да дође до јединственог наступа. Није никаква тајна да би порука деснице била снажнија и гласнија да је наступила заједно. Да смо се ми највише залагали, говоре сведочења угледних интелектуалаца који су учествовали у покушајима да се направи договор деснице", каже Јеремић и додаје да ће одбацивање француско-немачког плана или забрана копања литијума захтевати једну стручност, посебну дипломатску, где је, каже, његова странка бољи избор од других странака деснице.

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски је недавно рекла да они нису хтели са Народном странком и "да се не може преко ноћи обући ново одело и представити се за нови производ", те да је Народна странка раније изашла на изборе са Мариником Тепић, Јеремић каже да није чуо ту изјаву, а на питање да ли може да увери бираче да су искрени у својој принципијелности имајући у виду сарадњу са Тепићевом, али и излазак Мирослава Алексића и Здравка Поноша из Народне странке, Јеремић каже да верује да ће бити довољан ауторитет који имају на десници Матија Бећковић или Милош Ковић да им се поверује како је дошло до тога да десница не буде на једној листи.

Каже да је политика Народне странке принципијелна и чврста по националним питањима и таква од оснивања, а из странке су, каже, одлазили они који се са том политиком нису слагали.

На подсећање да је Алексић рекао да је отишао из Народне странке јер је, како је рекао, аутократска и да руководство није смењиво и на питање да ли је Алексић отишао јер је желео да буде председник странке, Јеремић тврди да то није тачно, додајући да у Народној странци постоје статут и демократски принципи.

"Ако мислите да би у некој аутократској странци били људи попут Синише Ковачевића и Санде Рашковић Ивић, онда бојим се да сте на погрешном трагу", рекао је он.

Уверен је да ће Народна странка бити највеће изненађење на изборима, а на питање на чему темељи оптимизам, одговара да су и ранија истраживања показала да је Народна странка у позицији да може да гради оптимизам, а истовремено је, говорећи колико је времена потребно да се прикупе потписи, додао да је импресиониран брзином којом су неке друге опозиционе странке то завршиле.

"Ми смо то урадили спорије, али врло отворено, пред очима народа, данима смо то скупљали и мислим да је то народ приметио. И то прави ту разлику, чини ми се, између нас и осталих странака опозиције", навео је Јеремић.

Упитан да ли је у игри за градоначелника Београда била нека нестраначка личности, имајући у виду да Владимир Гајић није изненађење, као што се то најављивало, Јеремић каже да Гајић заправо јесте изненађење јер је он у једном делу медија који се, каже Јеремић, називају слободним и отвореним - забрањен.

"Владимир Гајић је забрањен у једном делу медијског простора. Нема неку прилику да се појављује често у овим државним или ако хоћете парадржавним медијима, али у овим другим медијима који јасно имају, да кажем, наклоност ка опозиционим политичким чиниоцима и где би било нормално или за очекивати да ипак кандидујете, нарочито у Београду, некога ко може да на тим медијима наступа, ми смо се определили за човека ком је тамо приступ забрањен. И то је, по мени, један храбар корак", прокоментарисао је Јеремић.

Народна странка, како је рекао Јеремић, има три "црвене линије" за постизборне коалиције, а на питање да ли може да каже са ким сигурно неће правити коалицију после избора, каже да је већ одговорио на питање.