Народна странка

Јеремић: Влада Србије намерно донела неуставну уредбу о Рио Тинту

Јеремић: Влада Србије намерно донела неуставну уредбу о Рио Тинту

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је Влада Србије намерно донела неуставну Уредбу о укидању Просторног плана за подручје Јадра, где је био планиран рудник литијума, што је доказ да влада „ради руку под руку“ са Рио Тинтом и да је „обична фарса поништавање договора“ са том компанијом.

„Уредба је написана на начин који је очигледно неуставан, и више је него јасно да је намерно начињен такав пропуст. После избора 3. априла Рио Тинто ће отићи на Уставни суд, који ће оборити уредбу Владе Србије, а влада ће да крши руке и да каже ’имамо независно судство’“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Јеремић је навео да је председница Владе Србије Ана Брнабић потписала уредбу 20. јануара.

„Члан 4. тог акта је неуставан, јер у њему пише да уредба ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику. Члан 196. Устава Србије прописује да ’закони и други општи акти ступају на снагу најраније осмог дана од дана објављивања, сем ако за то не постоје нарочито оправдани разлози утврђени приликом доношења’. На сајту Владе Србије објављене су уредбе које су донете на истој седници и у свима пише да ступају на снагу осмог дана од дана објављивања“, прецизирао је Јеремић.

Упитан о кандидату опозиције за председника Србије, Јеремић је одговорио да је коалиционим споразумом потписаним са ССП и ДС предвиђено да се о кандидату одлучује консензусом, и додао да ће заједнички кандидат бити предложен у договору чланица коалиције.

„Ми нећемо учинити ниједан корак који би довео до раскола у опозицији, јер раскол два месеца пред изборе значи да победа на изборима није могућа. Ако буде раскола, одговорност ће бити на онима који су разбили коалицију“, рекао је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће сутра бити одржан састанак коалиције на којем ће бити „укрштена два истраживања јавног мњења“ о рејтингу шест могућих кандидата.

„Истраживање које је представљено Народној странци показало је да су Мирослав Алексић и Здравко Понош ’у доњем дому’, односно да од њих боље стоје нестраначки кандидати“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је позиција Народне странке да би најбоље било да кандидат буде онај ко најбоље стоји у истраживањима јавног мњења.

„Народна странка ће разговору приступити у доброј вољи и могли бисмо да прихватимо било кога од шест могућих кандидата, али мислимо да је боље да кандидат буде онај ко је јачи него онај ко је слабији. Ако постоје разлози да кандидат не буде онај ко има најбољи рејтинг, онда нека се отворено каже да нећемо најбољег кандидата него хоћемо неког другог“, рекао је Јеремић.

На питање „да ли има проблем“ да кандидат буде доскорашњи потпредседник Народне странке Здравко Понош, Јеремић је одговорио да „његово лично мишљење о Поношу није ствар од јавног интереса“.

„Немамо сада право на личне нити партијске интересе, морамо да штитимо јавни интерес, а то је да опозиција остане јединствена, јер постоји шанса за победу на изборима. Ту шансу ћемо уништити ако дође до раскола. Народна странка неће дозволити да режиму препустимо победу без борбе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да „лични интереси, односи, сујете и амбиције не би смели да буду на путу снажења јединства опозиције“.

„Више пута сам рекао да се на овим изборима нећу кандидовати ни за једну јавну функцију. Лично нећу дозволити да било какав мој лични однос и моје лично мишљење о било коме, укључујући и о Поношу, стане на пут остварења заједничког циља“, закључио је Јеремић.