Народна странка

Јеремић: Реваншизам значи трајну забрану СПС-а, СНС-а и свих деривата радикала

Јеремић: Реваншизам значи трајну забрану СПС-а, СНС-а и свих деривата радикала

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да реваншизам за који се та странка залаже значи да ће по промени власти бити трајно забрањен рад Социјалистичкој партији Србије и „свим дериватима“ Српске радикалне странке, укључујући и Српску напредну странку.

„Реваншизам је и трајна забрана телевизије Пинк и садржаја које она форсира. Реваншизам је да буду затворени Ана Брнабић и Александар Вулин. Реваншизам је претпоставка да више никада никоме не падне на памет да долазак на власт значи дозволу за присвајање државе“, рекао је Јеремић у Нишу, где је одржана конститутивна седница Градског одбора Народне странке Ниш.

Јеремић је истакао да је „крај актуелне власти ближи него што многима делује“, али да је смењивање председника Србије Александра Вучића „важан, али тек први корак“ ка коначном циљу промене система, и додао да ће Народна странка играти кључну улогу и у промени власти и у успостављању нормалног и демократског поретка, а да ће прихватање реваншизма бити мајка свих услова за сарадњу са Народном странком.

„Вучић је, између осталог, уништио и парламент тако што га је напунио кебарама, пиљама, божичкама, атлагићима… Намерно је изабрао да тамо седе најгори, да би се људима повраћало кад виде скупштину и да би из колективне свести избрисао идеју да се у парламенту одлучује нешто важно“, рекао је Јеремић.

„Он о Ани Брнабић мисли исто што и сви, али ју је ставио на место премијера да би у народу убио идеју да најмоћнија функција по Уставу Србије има било какву снагу. Извргнуо је руглу премијера, парламент, универзитет и све друге институције да би код већине усадио свест о фараонској супремацији“, додао је Јеремић.

Јеремић је оценио да Вучић од Србије жели да направи „калигулијанум“ и да пристојне и поштене људе одврати од политике да би могао несметано да влада.

„Зато је пред нама велики посао, да честите људе убедимо да се политички ангажују. У Народној странци су окупљени баш такви људи, али их је још много више ван политике. Наш је задатак да их окупимо у заједничкој борби за нормалну и демократску Србију“, рекао је Јеремић.

За председника Градског одбора Народне странке Ниш изабран је архитекта Ђорђе Станковић.

„Наш циљ биће да о Нишу одлучују Нишлије, а не намесници СНС-а који спроводе вољу својих шефова из Београда. Међу најважнијим циљевима Народне странке Ниш биће и враћање граду нишког аеродрома, који је Влада Србије одузела граду и тако онемогућила развој Ниша“, рекао је Станковић.

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић истакао је да би Ниш требало да буде мотор развоја јужне Србије, али да је тај град данас осиромашен, а градоначелница Драгана Сотировски у Градској кући прима правоснажно осуђеног силоватеља Симу Спасића.

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић рекао је да је Ниш диван град са сјајним људима, али да га води „опскурна особа која огрнута постељином клечи пред неким човеком који јој ставља неки мач на раме“.

„Суштина је у томе да индивидуална историјска одговорност престаје бити лични став оног тренутка када видите да су народ, град, нација, држава, грађани… доведени до руба опстанка и да их буквално сутра неће бити“, навео је Ковачевић.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је да ће 2022. година бити година „обрачуна са режимом и да Народна странка има потенцијал да промени власт и води државу“.