Народна странка

Јеремић: Грађани очекују јединство

Јеремић: Грађани очекују јединство

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је најважније да опозиција сачува јединство и да на изборима 3. априла наступи у што ширем фронту, јер грађани очекују да опозиција наступи јединствено.

„Морамо на изборима дисати као један, радити једни за друге, чувати леђа једни другима, заједно бројати гласове и заједно ићи у борбу – тада нема шансе да нас поразе у великим градовима, а могућа је и победа у целој Србији“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

„Када се створи добра атмосфера неколико недеља пред изборе, и грађани схвате да смо заиста заједно и да смо оставили међусобне разлике по страни, онда је све могуће“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је важно да опозиција на изборима наступи са једним кандидатом за председника Србије, једном листом за парламентарне изборе и једом листом за београдске изборе.

„Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић је први избор Народне странке када је реч о председничкој кандидатури, ту нема никакве дилеме. Он је један од неколико људи чији се рејтинг мери у последњим истраживањима. Народна странка, међутим, жели да опозиција има најбољег кандидата и спремни смо да подржимо онога за кога се покаже да има најбољи рејтинг. Свакако нећемо рушити коалицију због тога“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је навео да ће име председничког кандидата бити представљено „до краја јануара“.

Јеремић је рекао да Народна странка, ССП и ДС имају коалициони споразум, који је потписан и са ПСГ, Покретом слободна Србија, Демократском заједницом војвођанских Мађара и Покретом за преокрет, а да би следеће недеље требало да се формално придружи и Скупштина слободне Србије, као и многе јавне личности и интелектуалци.

„Сигуран сам да ћемо не само остати на окупу, већ да ћемо пружити руку и другима након што будемо одредили нашег кандидата за председника Србије, који ће нам бити заједнички, као и листе за парламентарне и београдске изборе“, додао је Јеремић.

Упитан о најави да ће председница Владе Србије Ана Брнабић у петак објавити „да Рио Тинто иде из Србије“, Јеремић је одговорио да ће грађани Србије од премијерке „чути још једну лаж“.

„Власт је свесна да велика већина грађана не жели да животна средина у Србији буде уништена, поготово у Јадру, због ископавања литијума. Пошто се ближе избори, власт ће јавности представити као да је одустала од тог пројекта, а заправо неће одустати, јер раскидање уговора захтева много више од једне конференције за новинаре, оно захтева сложен правни и законодавни процес“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се Народна странка залаже за увођење мораторијума на ископавање литијума, што је озбиљан правни и политички подухват који подразумева и усвајање одлука у Скупштини Србије, што се сигурно неће догодити у петак.

На питање о протеривању најбољег тенисера света Новака Ђоковића из Аустралије, Јеремић је одговорио да Ђоковић сасвим сигурно „не би дозволио да буде део било какве преваре“.

„Познајем Новака Ђоковића и имао сам привилегију да сарађујем с њим док сам био председник Тениског савеза Србије. Часнијег, честитијег и поштенијег човека у спорту нисам упознао, тако да апсолутно одбацујем могућност да се догодила било каква превара - не због наших власти, које су спремне на све, већ зато што сам Новак Ђоковић то никада не би дозволио“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Ђоковић депортован из Аустралије „не зато што је невакцинисан, него зашто што је Влада Аустралије претпоставила да би он могао да каже нешто што би пореметило аустралијске унутрашње прилике у контексту мера борбе против заразе“.

„Ђоковић је депортован не због вербалног деликта, него због опасности да би могао да почини вербални деликт. Аустралијска власт је направила преседан који ће имати озбиљне последице у њиховом англосаксонском правном систему, али и за међународну праксу“, закључио је Јеремић.