Народна странка

Јеремић: Следеће недеље могућ договор опозиције о заједничком наступу

Јеремић: Следеће недеље могућ договор опозиције о заједничком наступу

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је опозиција на корак до договора о заједничком наступу и да би тај договор могао да буде постигнут наредне недеље.

„Народна странка сматра да је потребан што шири фронт у којем не би биле само политичке странке, већ и покрети и јавне личности. Када бих вам сада рекао ко ће све чинити тај фронт, бојим се да би са једног корака отишли на два корака од договора“, рекао је Јеремић новинарима у београдском парку Ташмајдан, где је Народна странка организовала акцију прикупљања потписа подршке грађана тужби везаној за рудник литијума Рио Тинта.

 

„Што се Народне странке тиче, ако је немогуће постићи договор, онда је можда боље да се манемо овог посла и да нас нема у политичком животу. Народна странка нема ниједну црвену линију исцртану у крви и не инсистира ни на једној кандидатури, фотељи или привилегији. Ако договор чини лакшим да као председник странке не будем ни на једној листи, спреман сам и на то“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је неопходно јединство свих који би хтели да Србија после 3. априла 2022. године, за када су најављени избори, изгледа другачије него данас.

„Грађани ће на изборима одлучивати о будућности наше деце, али и наредних генерација. Народна странка скупља потписе против Рио Тинта у Лозници и свих литијумских пројеката у Србији, јер ће, ако они буду спроведени, штета нанета животној средини у Србији бити генерацијска и непоправљива“, рекао је Јеремић.

„Рио Тинту се на пут може стати искључиво на изборима 3. априла. Народ би требало да одлучи о томе да ли ће Србија бити прва држава у Европи која је одлучила да своју животну средину уништи на такав начин, али не на некаквим лажним референдумима, него на једином правом референдуму – изборима“, навео је Јеремић.

Јеремић је подсетио да се највеће резерве литијума у Европи налазе у Немачкој.

„Када Немачка одлучи да експлоатише своје залихе литијума, тада бисмо и ми у Србији могли да почнемо да размишљамо да користимо ту исту технологију, али не пре тога, јер би то било изузетно опасно“, рекао је Јеремић.

„Није нормално да Ангела Меркел, канцеларка Немачке, државе која има највеће залихе литијума у Европи, дође у Србију и каже ’заинтересовани смо за литијум у Србији’. Зашто нисте заинтересовани за литијум у Немачкој на којем седите? Нисам стручњак за литијум, али мислим да је овде реч о елементарној логици“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ископавање литијума не би требало да буде политичко питање, већ ствар здравог разума.

„Не би требало да се коцкамо са тим где ћемо живети, какав ћемо ваздух дисати и какве ћемо реке имати. Ситуација је све драматичнија јер до јавности доспевају документи Европске комисије у којима се каже да би долина Јадра требало да буде жртвована да би Европа могла да дише чист ваздух, а да је председник Србије Александар Вучић томе обећао подршку“, рекао је Јеремић.

Јеремић је позвао власт у Србији да „дигне ручну на пројекат“ ископавања литијума код Лознице док не буде јасно да постоји технологија коју је нека развијена држава спремна да користи, јер се технологија која би се користила у Јадру данас не користи у развијеном свету.

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић рекао је да се кривична пријава подноси против премијерке Ане Брнабић и министарки Зоране Михајловић и Ирене Вујовић у вези са планираним отварањем рудника литијума Рио Тинта код Лознице.

„Позивамо и грађане да нас подрже својим потписима, јер челници Владе Србије лобирају за пројекат који је штетан по грађане. Акцију ћемо организовати у широм Србије“, рекао је Анђелковић.