Народна странка

Јеремић: Пружити сваку врсту отпора велеиздаји, споразум о Косову и Метохији не сме бити потписан

Јеремић: Пружити сваку врсту отпора велеиздаји, споразум о Косову и Метохији не сме бити потписан

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би прихватање европског  споразума о Косову и Метохији било равно „велеиздаји и националној катастрофи“ и да би зато било неопходно пружити сваку врсту отпора овом „чину велеиздаје“, из моралних, историјских, политичких, правних и свих других разлога.

„Ово једноставно не сме бити потписано”, навео је Јеремић у изјави порталу Нова.рс.

Јеремић је навео да се у тексту споразума на више места недвосмислено истиче да Србија прихвата изједначавање са “Косовом”.

„С обзиром да је Србија држава, то значи да Београд овим прихвата да је и ’Косово’ држава. Такође, Београд се експлицитно обавезује да неће блокирати чланство ’Косова’ у било којој међународној организацији – дакле ни у УН, где је Приштини тренутно брана став Русије и Кине да ће у Савету безбедности поступити онако како Србија то од њих буде тражила“, рекао је Јеремић.

„То, дакле, води ’Косово’ у УН, чему ће следити стварање Велике Албаније и почетак нове деценије сукоба на Балкану”, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће председник Србије Александар Вучић у Бриселу, Паризу и Берлину добити третман хероја, сличан оном који има председник Украјине Володимир Зеленски, ако „оно за шта европски званичници кажу да је коначан текст буде заиста и потписано.

„Добиће, нажалост, и потпуно одрешене руке да уради шта год пожели у Србији, од тога да бруталном силом сломи отпор копању литијума до тога да се на рачун будућих генерација задужи за додатних неколико десетина милијарди евра, од којих ће се лавовски део прелити у приватне џепове преко уговора између државе и фирми блиских режиму“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би у том случају сви наредни избори били још мање слободни од оних које смо имали до сада, и то уз одобравање посматрача из Европе.

„Последично, Србију би у још већем броју наставили да напуштају најбољи и најспособнији, а оно мало људског и професионалног отпора корумпираном и насилном једноумљу у свим сферама друштва, нестало би”, закључио је Јеремић.