Народна странка

Јеремић: Умереност не искључује одлучност у решавању проблема Косова и Метохије

Јеремић: Умереност не искључује одлучност у решавању проблема Косова и Метохије

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је у решавању проблема Косова и Метохије „неопходна умереност, али да умереност не искључује одлучност“.

„Пуна реинтеграција Косова и Метохије у састав Србије требало би да буде циљ ове и будућих генерација, али бисмо морали да будемо свесни да између онога где смо данас и пуне реинтеграције има много корака и да искључиво фокусирање и инсистирање на том коначном циљу може пореметити наш капацитет да постижемо неопходне међукораке“, рекао је Јеремић на скупу у Медија центру на којем је усвојена Декларација о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије.

 

Председник Народне странке је додао да је могуће бити чврст и непомерив у својим ставовима а да се они исказују на одмерен начин.

Јеремић је истакао да је у погоршаним међународним околностима од велике важности да Србија очува своју војну неутралност и да одоли искушењима да се сврста на неку од страна у сукобима који имају тенденцију даљег распламсавања.

„Било би добро да се у наступима буде опрезнији када се квалификују међународни фактори са изузетно великим утицајем на овим просторима. Бојим се да би начин на који се данас неки дипломатски представници понашају у Београду, неко је овде рекао бруталан, могао бити и гори. Дипломатски представници попуњавају простор који им дозволите, али они пре свега раде свој посао и воде политику својих влада, а значајан број европских влада нам није наклоњен по питању Косова и Метохије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би то требало узети у обзир, као и безбедносно-војне капацитете тих држава, који могу бити „употребљени и у деструктивном смислу, али и на начин да се заштити наш народ на Косову и Метохији, који је врло рањив“.

„Немојте изгубити из вида да ако данас дође до превирања на Косову и Метохији, сличним онима из 2004. године, капацитет Србије да одбрани народ и светиње је далеко од тога да се може назвати аутономним, односно да зависи само од нас. Имајте и то на уму“, рекао је Јеремић учесницима скупа.

Јеремић је истакао да Србија данас није слободна и да би требало „обавити посао који би за исход имао да Србија поново постане слободна, па да онда може да се разговара о реинтеграцији Косова и Метохије мирним путем“.

„Данас више није довољно рећи да никада нећемо признати независност Косова, неопходно је да се експлицитно супротставимо чланству Приштине у УН. Не смемо учинити ништа што би за своју правну последицу имало неповратно одрицање од тог дела наше територије, историје и душе“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да Уједињене нације данас представљају темељ међународног правног поретка и да је веома важно препознати опасност од прикључења самопроглашеног Косова тој породици народа.

„Народна странка је предложила да председник Србије упути писмо Русији и Кини у којем ће их обавестити да је за Србију неприхватљиво чланство Приштине у УН и од њих затражити да уложе вето у Савету безбедности ако то питање дође на дневни ред. Председник је обећао да ће та писма послати, али то још није учинио“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би „имало смисла да потписници декларације као један од будућих корака заједничког деловања изврше заједнички притисак да председник то обећање и испуни“.

Декларацију о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије усвојили су Народна странка, коалиција НАДА, Двери, Заветници, и више од 50 интелектуалаца, међу којима и академик Матија Бећковић.

 

 

Прочитајте текст декларације:

 

ДЕКЛАРАЦИЈА О РЕИНТЕГРАЦИЈИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У УСТАВНО-ПРАВНИ ПОРЕДАК СРБИЈЕ

Суочени са притисцима западних сила да се „косовско питање хитно реши“, потпуно смо свесни тежине тренутка у коме се Србија и српски народ налазе. Полазећи од потребе да се превазиђу заблуде и несугласице из прошлости, доносимо Декларацију о јасној и неспорној будућности Косова и Метохије у слободној Србији, као једином легитимном и прихватљивом решењу овог питања.

Апсолутно су неприхватљиви сви предлози које подразумевају поделу, размену територија, одрицање од Косова и Метохије, предају дела или целе територије, чланство ”Косова” у Уједињеним нацијама, или на било који начин угрожавају будућност целовите покрајине у саставу Републике Србије. Нико нема ни право ни легитимитет да ради у том правцу нити да потписује било какве међународно обавезујуће документе супротне Уставу Србије.

Полазећи од Резолуције 1244. и Устава Републике Србије, остајући верни Косовском завету, истичемо да је једино решење које је прихватљиво и пожељно за државу Србију, српски народ и све наше грађане пуна реинтеграција читаве територије Косова и Метохије са свим светињама, грађанима који тамо живе и природним ресурсима у уставно правни поредак Републике Србије. У међувремену, напори државе и свих њених субјеката морају да буду усмерени у том правцу.

Као део тог процеса, спремни смо за отварање дијалога са представницима косметских Албанаца о изградњи поретка владавине права за све етничке заједнице и све грађане и начинима на који ће се ова уставно-правна реинтеграција обавити на заједничку корист.

У Београду, 04. 10. 2022.