Народна странка

Јеремић: Избори последња прилика да се заустави стварање Велике Албаније

Јеремић: Избори последња прилика да се заустави стварање Велике Албаније

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је данас да су предстојећи избори последња прилика да се избегне „погубна спирала дешавања на Балкану“ и стварање Велике Албаније, које би се неминовно догодило ако би Србија спровела „француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије.

Јеремић је рекао да је глас за Народну странку сигуран избор за јасно и недвосмислено одбацивање „француско-немачког“ плана, јер има озбиљне људе који знају како да то спроведу у дело без тежих последица по економске односе са Европом.

Председник Народне странке је истакао да је потпуно супротна истини изјава председника албанске владе Едија Раме да ће „трајни мир на Западном Балкану бити успостављен тек када Србија призна независност ‘Косова’”.

„Није ово први пут албанском премијеру да изговара сличну ствар, без последица по функционисање ’Отвореног Балкана’, простирање црвеног тепиха када посећује Београд или добијање гласа Србије у Генералној скупштини УН за чланство Албаније у Савету безбедности“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да и када се вређање достојанства остави за тренутак по страни, стоје јасни разлози због којих је Рамина изјава потпуно супротна истини.

„Када би Србија заиста (дефакто или дејуре) признала независност ’Косова’, као што то ’француско-немачки’ план експлицитно предвиђа, ’Косову’ би се отворио пут за чланство у Уједињеним нацијама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би чланство „Косова” у УН незаустављиво водило стварању јединствене албанске државе на Балкану, неважно да ли за пет, десет или више година.

„Незаустављиво, јер не постоји мирнодопски међународни механизам којим би се то могло спречити. Све што би две пуноправне државе чланице УН које су одлучиле да се уједине, конкретно Албанија и Косово, ова друга сада више без наводника, требало да ураде јесте да пошаљу заједничко писмо генералном секретару УН у којем би га обавестиле о тој својој одлуци. Око чланства у УН те нове, уједињене државе, не било никакве расправе, гласања, или могућности нечије употребе вета“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да не би требало гајити илузије да би процес албанског уједињења спречиле Америка, Европа или неки интересни кругови у Тирани који би се тиме осетили угрожени.

„Та ствар би можда на неко краће време могла бити одложена, али би се извесно, након мањих политичких и дипломатских комешања, окончала у складу са природном тежњом већине албанског становништва са обе стране границе и из дијаспоре“, рекао је Јеремић.

Имајући у виду бројност албанске националне мањине у суседним земљама, оваквим преседаном створена јединствена албанска држава би несумњиво гајила територијалне претензије према њима, проузрокујући нестабилност, а врло вероватно и сукобе у региону“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је „зато ово што говори Рама потпуно супротно истини“.

„И зато је 17. децембра последњи тренутак када можемо да спречимо такву погубну спиралу дешавања на Балкану. Тако што ћемо гласати за сигуран избор и озбиљне људе, који знају шта говоре и како да оно што говоре спроведу у дело“, закључио је Јеремић.