Народна странка

Јеремић: Србија не сме да себи наноси штету зарад туђих интереса и зато не у НАТО и не санкције Русији

Јеремић: Србија не сме да себи наноси штету зарад туђих интереса и зато не у НАТО и не санкције Русији

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је данас да је глас за Народну странку сигуран избор за војну и политичку неутралност Србије, што подразумева да Србија неће ући у НАТО нити ће уводити санкције било којој држави на свету, па ни Русији, осим санкција које је усвојио Савет безбедности УН.

„Морамо водити мудру и принципијелну спољну политику, уместо да зарад туђих интереса себи наносимо штету“, рекао је Јеремић листу „Политика“.

Јеремић је истакао да Србија, поред тога што не би требало да постане чланица НАТО-а, мора да избегне да на било који други начин дође у опасност од увлачења у ратове великих сила у 21. веку.

Председник Народне странке је додао војна неутралност мора бити сачувана и то тако да не буде само декларативна, као сада.

„То подразумева и увођење служења војног рока, али на модеран и савремен начин, као што га имају друге европске земље које су војно неутралне, попут Аустрије и Швајцарске“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Србија не би требало да уводи санкције Русији јер је она један од најважнијих историјских савезника Србије, данас пре свега као стална чланица Савета безбедности УН у погледу очувања наше територијалне целовитости, и зато је важно неговати најбоље могуће односе с њом.