Народна странка

Јеремић: Спречити скок у амбис расписивањем референдума о споразуму за Косово и Метохију

Јеремић: Спречити скок у амбис расписивањем референдума о споразуму за Косово и Метохију

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је расписивање референдума о „француско-немачком“ плану за Косово и Метохију једини начин да се спречи скок у амбис и национална катастрофа која води ка распарчавању Србије, а потом и стварању Велике Албаније и новим сукобима на Балкану.

„Акту велеиздаје се противи најмање 80 одсто грађана и власт не би могла да покраде резултате референдума. Народ је носилац суверенитета, а он је угрожен деловањем председника Србије Александра Вучића. Ако Србија одбаци споразум, у небраном грожђу биће само Вучић лично, а не Србија. Санкције, изолација и заустављање европског пута Србије су претња празном пушком“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Јеремић је додао да је Народна странка покренула иницијативу за расписивање референдума и да је потребно да се за три месеца скупи 100.000 потписа, а да онда скупштина по сили закона мора да закаже седницу на којој ће расписати референдум.

„Усменим прихватањем ’Шолц-Макроновог’ плана почињена је велика штета националним интересима и Србија је доведена на ивицу амбиса у контексту територијалне целовитости, јер ће бити тешко поново отворити текст који је једном усаглашен“, рекао је Јеремић, и додао је зато “једини могући корак под овим околностима одбацити га у целости.”

Јеремић је додао да постоји разлика између потписаног и непотписаног акта, јер „док није потписано није правно обавезујуће“ за оне који би дошли на власт после Вучића.

Председник Народне странке је навео да је највећа претња европској будућности Србије останак Вучића на власти, а да ће он, ако потпише споразум, добити аплаузе Запада и дозволу да још јаче гуши слободе и гази демократију бар док споразум не буде спроведен, што значи да Србија „годинама неће моћи да га се ослободи“.

„Председник Црне Горе Мило Ђукановић је 2012. године учинио радикалан отклон од Русије и окренуо се евроатлантским интеграцијама, па је наредних 10 година имао пуну подршку Запада. Надам се да се ће та ера бити завршена за две недеље на председничким изборима у Црној Гори, али било је потребно 10 година да Ђукановић буде послат у политичку пензију“, рекао је Јеремић.  
 

Јеремић је истакао да је Вучићев режим највећа препрека за европску будућност Србије.

"Ако вам је стало да доживите европску будућност ове земље, морате рећи не ’француско-немачком’ споразуму, иначе ћете као Црна Гора чекати још 10 година. Потписивање би било скок у амбис“, рекао је Јеремић.

Упитан о Вучићевој најави да ће позвати парламентарне странке на консултације, Јеремић је одговорио да се о томе неће изјашњавати док Народна странка не добије званичан позив – ако га добије.

„Нећу да му чиним услугу па да се он позива на то што сам рекао у студију Н1. Ако је озбиљан, нека упути позив, па ће добити одговор“, рекао је Јеремић.

На питање зашто користи реч велеиздаја, Јеремић је одговорио да „нема боље речи од велеиздаје“.

„Било би добро када бисмо по том питању усвојили нешто од савремених европских вредности. У кривичном закону Немачке постоји акт велеиздаје, у француском закону постоји и издаја и велеиздаја, то постоји и у британском закону. Савремене европске државе дефинишу акте издаје и велеиздаје и свуда је велеиздаја угрожавање територијалне целовитости државе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је за жаљење што су неки који се „теоретски могу назвати опозиција“ направили калкулацију по којој је „све готово и Вучић има подршку Европе“, па се надају да ће и за њих бити места у новој “проевропској” власти.