Народна странка

Гајић Венецијанској комисији: Правосудни закони омогућиће већи утицај извршне власти на правосуђе

Гајић Венецијанској комисији: Правосудни закони омогућиће већи утицај извршне власти на правосуђе

Посланик Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је представницима Венецијанске комисије пренео да предложени сет правосудних закона не обезбеђује независност правосуђа, него да су и кроз законе и кроз уставне амандмане „обезбеђени механизми да извршна власт још више утиче на правосуђе него раније“.

„То ће чинити преко изузетака који ће у пракси постати правило и нема говора о томе да ће се обезбедити чак ни привид независног правосуђа“, рекао је Гајић на састанку народних посланика са представницима Венецијанске комисије.

Гајић је навео да је представницима Венецијанске комисије пренео да су посланици предлог сета правосудних закона добили пре два дана, па је било неозбиљно очекивати да се о тако озбиљним законским предлозима „суштински изјасне“.

„Радне групе које је оформило Министарство правде су радиле у тајности. Јавност чак није упозната ни са именима чланова радних група које су сачиниле предлоге. Према неформалним информацијама које имам, министарство је чак интервенисало у већ сачињеним предлозима радних група, накнадно и по завршетку рада радних група“, рекао је Гајић.  

Гајић је додао да је као адвокат „замерио јер је Адвокатска комора Србије као кровна организација српске адвокатуре потпуно изолована из процеса рада у радним групама, што је кардиналан пропуст“.

„Изразио сам бојазан да смо на састанак са Венецијанском комисијом као представници опозиције били позвани да би се испунила форма. Тако је било и прошле године када смо на инсистирање Венецијанске комисије позвани у вези са уставним амандманима и то када је све већ било готово“, рекао је Гајић.

Гајић је најавио да ће правни тим Народне странке припремити своју анализу, примедбе и сугестије у вези са сетом правосудних закона и директно их послати Венецијанској комисији.