Народна странка

Гајић: Циљ фестивала „Мирдита, добар дан“ је противан Уставу Србије, политичка агенда увијена у обланду културне размене

Гајић: Циљ фестивала „Мирдита, добар дан“ је противан Уставу Србије, политичка агенда увијена у обланду културне размене

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је главни циљ фестивала „Мирдита, добар дан“ промоција независности самопроглашеног „Косова“ и да је таква „политичка агенда завијена у обланду културне размене“.

„На сајту фестивала јасно пише да је циљ ’нормализација односа Србије и Косова’ и организатори фестивала третирају самопроглашено Косово као независну државу, што је у супротности са Уставом Србије и то је разлог да се фестивал не одржи“, рекао је Гајић телевизији К1.

„Нико нема ништа против нормализације односа грађана централне Србије и Косова и Метохије али овде је реч о нормализацији односа Србије и ’Косова’ као две државе“, додао је Гајић.  

Гајић је истакао да фестивал не представља никакав безбедносни ризик нити угрожава безбедност али да не  би требало да буде одржан јер су циљеви те манифестације супротни Уставу.

„МУП је због тога дужан да забрани фестивал“, рекао је Гајић.

Гајић је подсетио да је патријарху српском Порфирију и глумцу Ненаду Јездићу забрањен улазак на Косово и Метохију, и додао да Срби на том делу територије Србије живе у гету као најугроженији народ у Европи западно од украјинског фронта.

„Сви људи имају право да изразе своја политичка уверења али не може на територији Србије да се делује противуставно. Не предлажем никакве репресивне мере против било ког грађанина Србије, него позивам МУП да забрани фестивал“, рекао је Гајић.

„Србија се понашала толерантно и видимо докле смо стигли – патријарху је забрањен улаз на Косово и Метохију, где Срби живе лишени основних људских права“, додао је Гајић.

Гајић је навео да је „поента фестивала да се грађани Србије навикну на то да је ’Косово’ независна држава“ и да би та манифестација изгубила разлог постојања ако прокламовани циљ не би био „нормализација односа Србије и ’Косова’“.