Народна странка

Гајић: Фестивал „Мирдита, добар дан“ не би требало да се одржава у Београду

Гајић: Фестивал „Мирдита, добар дан“ не би требало да се одржава у Београду

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да нико нормалан нема ништа против нормализације односа Срба и Албанаца на Косову и Метохији али да је циљ фестивала „Мирдита, добар дан“ нормализација односа Србије и самопроглашеног Косова као две државе, што је противно Уставу Србије.

„То је чиста политика и нема везе са културном разменом. Зашто се на фестивалу ’Мирдита, добар дан’ не прикаже филм ’Мрак’ који из визуре детета приказује како живе Срби на Косову и Метохији, који су данас најугроженији народ у Европи западно од украјинског фронта и живе у гету лишених свих основних људских права“, рекао је Гајић телевизији Прва.

Гајић је навео да тај фестивал не би требало да се одржава у Београду док му је главни циљ нормализација односа Србије и самопроглашеног Косова и док третира „Косово“ као самосталну државу, и додао да је циљ фестивала да се грађани Србије „навикну да је ’Косово’ независно“.

„Фестивал би изгубио сврху постојања ако му циљ не би био нормализација односа, како они то виде, две државе. Организатори фестивала су покушали провокацију када су тај догађај заказали за Видовдан уз образложење да није могао да се одржи у мају због избора. Какве везе имају избори ако се фестивал, како они тврде, бави културом и културном разменом“, упитао је Гајић.

Гајић је навео и да је међу организаторима фестивала „Мирдита, добар дан“ у Приштини претходних година у било и такозвано Министарство културе, спорта и младих Косова, и додао да неке невладине организације из Србије, попут Иницијативе младих за људска права која организује тај фестивал у Београду, сматрају да је „Косово“ независна држава и да је један од спонзора, поред канцеларије ЕУ у Србији, и Рокфелер фондација.

Председник Народне странке је подсетио да је патријарху српском Порфирију забрањено да уђе на Косово и Метохију и оде у Пећку патријаршију, где је трон српског патријарха, као и да је глумцу Ненаду Јездићу забрањено да на Косову и Метохији изведе представу по књизи „Књига о Милутину“, а да су српске деца недавно хапшена због певања косовских песама.

„Са друге стране, у централној Србији нико не напада Албанце са Косова и Метохије“, закључио је Гајић.