Народна странка

Јовановић Вучићу: Показали сте слабост и неодговорност, одбили сте јединство о Косову и Метохији

Јовановић Вучићу: Показали сте слабост и неодговорност, одбили сте јединство о Косову и Метохији

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић „показао слабост и неодговорност“ јер је одбио постизање државног и националног јединства о Косову и Метохији и конкретне предлоге те странке за даље кораке у решавању косовског питања.

„Игнорисали сте Резолуцију Народне странке о Косову и Метохији у којој нудимо решења. Седница парламента била је прилика да постигнемо јединство и да завршимо са обавезујућим документом иза којег би стали сви и који би послао поруку јединства Србима са Косова и Метохије и свим грађанима Србије, а таква порука била би послата и у свет“, рекао је Јовановић Вучићу на седници скупштине.

„Дошли сте пред посланике са извештајем о ономе што је било, а ми смо вам у резолуцији понудили решења за будуће кораке и спасавање националних интереса“, додао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је бивши председник Србије Томислав Николић 2013. године „дошао у скупштину са резолуцијом и тиме показао државотворност и одговорност“.

„Тиме је Николић показао да је већи државник од вас“, рекао је Јовановић Вучићу.

Јовановић је истакао да је Вучић у парламенту „два дана говорио да није чуо ниједно решење“, а да је игнорисао резолуцију Народне странке са 20 решења о томе шта и како чинити.

„Предложили смо вам шта да радимо са питањем Заједнице српских општина (ЗСО) ако не буде формирана до краја године, односно да Србија формира ЗСО на Косову и Метохији. Предложили смо како да изађемо из бриселских преговора у којима сте само предавали – српску полицију на северу Косова и Метохије, српске судије, тужиоце, предали сте међународни телефонски број и електроенергетски систем – а нисте добили ништа“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да није довољно рећи „никада нећемо признати Косово“, него је потребно спречити чланство Приштине у УН.

„Неопходно је спречити да самопроглашено Косово постане члан УН ако то питање дође на дневни ред Савета безбедности, чије су чланице Русија и Кина, које имају право вета, али чија је чланица и Албанија и то захваљујући вашем гласу у УН“, рекао је Јовановић Вучићу.