Народна странка

Јовановић: Народна странка је сигуран избор за очување Косова и Метохије

Јовановић: Народна странка је сигуран избор за очување Косова и Метохије

Посланик Народне странке Стефан Јовановић изјавио је да се Народна странка залаже за јасно и недвосмислено одбацивање „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије и да би све странке пре избора требало да се изјасне како ће у Скупштини Србије гласати о том најважнијем националном питању, јер „нема важнијег питања од целине отаџбине“.

„Наша политика је јасна – Народна странка је сигуран избор зато што ћемо оно што говоримо данас, пре избора, говорити и после избора, и ми не мењамо ставове. Народ очекује конкретне одговоре, а не флоскуле и пароле“, рекао је Јовановић телевизији Инсајдер.

„Народна странка се залаже за очување Косова и Метохије у саставу Србије, као и за војну и политичку неутралност, а то значи не у НАТО и не санкцијама Русији, као и за забрану ископавања литијума, која би Србију претворила у колонију. Залажемо се и за повратак финансијске суверености Србије. То су црвене линије Народне странке и ту политику кандидујемо на изборима расписаним за 17. децембар“, додао је Јовановић.

Јовановић је позвао представника коалиције „Србија против насиља“ Борка Стефановића да се изјасни да ли ће посланици те листе гласати за или против „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије, и додао да „ако се каже да је прихватање плана нужност, онда то значи прихватање независности ’Косова’“.
 
„Ви сте уочи претходних избора говорили да не би требало уводити санкције Русији, а после избора сте у Одбору за спољне послове Скупштине Србије предложили резолуцију о увођењу санкција Русији. То што сада говорите и Косово и Европа, и ово ћемо и оно ћемо… Ви заправо кажете да прихватате ’француско-немачки’ план зарад бржег уласка у ЕУ“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је већина грађана Србије за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

„Народна странка је уз народ, а ’француско-немачки’ план предвиђа да Србија дефакто призна независност ’Косова’, и то не кажем ја, него то каже председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен усред Београда, то кажу и највиши званичници најмоћнијих држава ЕУ и званичници САД“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да се прихватањем Бриселског споразума из 2013. године „ушло у погрешан воз“.

„Прихваћено је укидање српских институција на северу Косова и Метохије, укидање цивилне заштите, признавање регистарских таблица самопроглашеног ’Косова’, пасоша, личних докумената, предат је међународни телефонски број, електроенергетски систем, Газивода и Валач…“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да се у последње две године више од 11 одсто Срба иселило са Косова и Метохије.
„Срби на Косову и Метохији остављени су без икакве заштите, без полиције, правосуђа и цивилне заштите и то док екстремистички режим Аљбина Куртија настоји да их исели и етнички очисти Косово и Метохију од Срба“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је решење враћање институција државе Србије на Косово и Метохију покрајину, пре свега на север, исто онако како су и укинуте.