Народна странка

Радаковић: Закон о водама измењен због цевовода од Дрине до рудника Рио Тинта

Радаковић: Закон о водама измењен због цевовода од Дрине до рудника Рио Тинта

Народна странка саопштила је данас да је Закон о водама измењен првенствено да би компанији Рио Тинто било омогућено да изгради цевовод у дужини од 20 километара, којим би се вода од реке Дрине допремала до рудника литијума код Лознице, јер је за ископавање и експлоатацију тог метала неопходно више од 1.000 тона воде дневно.

„Измене Закона о водама омогућиле су локалним самоуправама, које воде нестручни партијски кадрови СНС-а, да слободно уз формално спроведен поступак непосредне погодбе, а без тендера, Рио Тинту ставе на располагање државни водни ресурс под сумњивим условима“, рекао је члан београдског одбора Народне странке Срђан Радаковић, наводи се у саопштењу Народне странке.

„Ако се то догоди, последице ће бити огромне количине отпадних вода и загађење земље, површинских и поџемних вода у распону од око 300 километара око рудника“, додао је Радаковић.

Радаковић је навео да је држава Рио Тинту већ омогућила „да присилно откупљује земљу од становника лозничког краја“, а да је потом „под сумњивим тендерским условима донела одлуку о градњи магистралног  гасовода од Београда до Лознице“, односно до рудника литијума, што је посао који би могла да добије компанија „Миленијум тим“.

„Обезбеђивање великих количина воде је трећи неопходан услов за отварање рудника литијума и зато је сада измењен Закон о водама“, рекао је Радаковић.

Радаковић је додао да властима одговара да се поводом измена Закона о водама расправља о заузећу обала река сплавовима, јер се тако „замагљује опаснији циљ“, а то је омогућавање лаког и једноставног приступа државним ресурсима фаворизовањем разних „инвеститора“, интересних група и компанија које могу да добију у закуп водну земљу на врло једноставан начин.

„Приступ грађана рекама и онемогућавање тог приступа узурпирањем речних обала сплавовима је несумњиво важно питање и оправдане су иницијативе удружења грађана и еколошких организација, али се мора указивати и на много већу опасност коју доносе измене Закона о водама, јер ће рудник литијума бити изазвати катастрофалне последице у целој Србији“, закључио је Радаковић.