Народна странка

Народна странка поднела Орлићу иницијативу за ванредну седницу скупштине о Косову и Метохији

Народна странка поднела Орлићу иницијативу за ванредну седницу скупштине о Косову и Метохији

Посланичка група Народне странке поднела је данас председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу иницијативу за сазивање посебне седнице парламента поводом прихватања „француско-немачког“ плана за решење статуса Косова и Метохије.

„Реч је о питању од прворазредног државног и националног значаја, те Вас позивамо да по хитном поступку закажете седницу на којој би Народна скупштина донела Резолуцију о основним принципима за даље политичке активности ради заштите државног и националног интереса на Косову и Метохији“, навео је шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић у документу који је поднео Орлићу.

У иницијативи се истиче да предложени „немачко-француски“ план за решавање статуса Косова и Метохије у свом тексту угрожава територијални интегритет и суверенитет Србије.

„Сматрамо да се прихватањем и потписивањем оваквог плана од стране представника извршне власти Србије доводи у питање опстанак нашег народа на Косову и Метохији, прихвата отцепљење дела државне територије и саглашава се са тим да је НАТО агресија 1999. године била оправдана. Потписивањем овог споразума отворила би се врата стварању Велике Албаније и новим сукобима на Балкану“, наводи се у документу.

Додаје се да Србија, у складу са својим Уставом, вољом грађана и међународним правом, не признаје једнострано проглашену независност Аутономне Покрајине Косово и Метохија.

„Претходна два пута председник Републике је долазио у скупштину да брани извештај Канцеларије за Косово и Метохију. Упркос чињеници да је посланичка група Народне странке уредно поднела Народној скупштини две Резолуције о основним принципима за даље политичке активности о основним принципима за даље политичке активности ради заштите државног и националног интереса на Косову и Метохији, Народна скупштина је пропустила прилику да као законодавни орган власти донесе обавезујући документ којим би били обавезни сви државни органи и гране власти“, наводи се у иницијативи.

„Оно што као народни посланици будемо чинили наредних дана одјекиваће генерацијама испред нас и трајно одредити њихов однос према нама као представницима народа у одсудном тренутку за нашу државу“, истакнуто је у документу који је Алексић поднео Орлићу.