Народна странка

Ковачевић о интервјуу са силоватељем: Циљ прикривање фијаска у Америци, сва зла иду из једне главе

Ковачевић о интервјуу са силоватељем: Циљ прикривање фијаска у Америци, сва зла иду из једне главе

Посланик Народне странке и председник Одбора Скупштине Србије за културу и информисање Синиша Ковачевић изјавио је данас да иза интервјуа са осуђеним силоватељем Игором Милошевићем, објављеног у листу „Информер“, стоји председник Србије Александар Вучић, који је смислио да се тако „прикрије фијаско у Америци“.

„Сва зла у овој земљи иду из једне главе или иду ка тој глави, која себе воли да назива паметном, и сигуран сам да та глава стоји иза овога. Како стоји? Тако што је смислила да се онај амерички фијаско нечим поклопи и покрије“, рекао је Ковачевић у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Нова С.

Ковачевић је додао да је у „америчком фијаску најпре Борат срео другог Бората, па се онда одржао плитки и површни говор, па се пио квас и јео боршч у Америци, па се састаје у дугом пријатељском разговору са председником Ирана, док тог тренутка у Ирану убијају девојчице које су се усудиле да изваде прамен косе испод хиџаба, па се онда министар спољних послова састаје са Лавровом“.

„Готово да сам сигуран да та паметна глава није рекла ’узми силоватеља’, него му је речено ’хајде смисли нешто да тај снег покрије овај брег’“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да ће на дневном реду сутрашње седнице Обора Скупштине Србије за културу и информисање једна од тема бити и „скандалозни интервју, ако се може назвати интервјуом“.

„Сматрао сам да је сасвим логично да се на том одбору разговара о нечему што је до те мере узбуркало јавност и изазвало реакције и одређену врсту страха, панике и поновне виктимизације и повређивања жртава, и ономе што је посејало невероватну количину страха код људи, а најбољи доказ за то је невероватна количина продатих ’бибер спрејева’ тог дана и у наредних неколико дана“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да „нема ништа против“ интервјуа са осуђеним силоватељем, али има против начина на који је урађен.

„Ако бисте табуизирали одређене теме или личности са којима се могу или не могу правити интервјуи и о којима се могу или не могу писати романи или снимати филмови, ви бисте остали без Медеје, Отела, Раскољникова, без гомиле филмских ремек дела и телевизијских серија“, рекао је Ковачевић.

„Питање је како је нешто урађено. Ако се бавите злом, онда га морате разобличити, демаскирати, ставити у реалан друштвено-политички контекст и реалан филозофско-историјски контекст, говорим о силоватељу или убици, иначе, урађене су гомиле интервјуа, дакле, са педофилима, силоватељима, убицама, макроима и нарко дилерима. Морате довести до пароксизма ту изврнуту свест, тај поглед на свет који је лишен сваке врсте емпатије и самилости“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да он не би имао ништа против да је интервју са силоватељем био такав да га је радио мајстор и неко ко ће јавно мњење упозорити да је вишеструко осуђивани силоватељ на слободи, а да држава ништа не предузима да контролише његову слободу, јер таква слобода мора бити контролисана.

„Овако, то је интервју из ниских побуда направљен тако да буде димна завеса и из ниских побуда да заради велику количину новца и да посеје драгоцену и неопходну количину страха уз који се тако лако влада“, рекао  је Ковачевић.

„Жртве су добиле упутство како да се понашају и силоватељи како да се понашају и то је подстрек за све психопате и силоватеље како да дођу до телевизије, афирмације и насловних страна“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да он, да је уредник неких новина, не би избегавао ту врсту интервјуа, јер би такав интервју био ремек дело и заслужио Пулицерову награду, под условом да је добар.

„То да буде добар, то значи да је довољно упозоравајући и аналитичан и да покаже тамну страну неке личности, да покаже разлоге и мотивациони систем зашто је неко лишен сваке врсте емпатије и да покаже кривицу друштва, на крају крајева, и тако даље и тако даље“, објаснио је Ковачевић, и прецизирао да „такав интервју мора да иде на колегијум“.

„Сваког дана у Србији смо суочени са тим да вам неко убије партнерку на најбестијалнији могући начин тако што је запали, тако што је убије летвом, тако што је прекоље стаклом, тако што је… и тако даље и тако даље, 33 жене овог тренутка нису више међу живима зато што су их убили партнери из ловачких пушака или из пиштоља, а након тога, по правилу неуспешно, пуцали у себе. Можда је боље да обрну редослед, можда је то једноставнији начин“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да се у случају интервјуа са осуђеним силоватељем „ствар отела контроли“.

„Потерали зеца, а истерали међеда. Када је тај интервју направљен, речено је ’немате појма, то је новинарство’, коришћени су аргументи да је Би-би-си (ББЦ) радио интервју са индијским силоватељима, не знам, бла, бла, и тако даље. Дакле, ми јадни, глупи, неуки примитивни и необразовани не знамо шта је новинарство, па ће нас, ето, едуковати господин кога не познајем. Мада, морам да кажем да смо 5. октобра у оним демонстрацијама испред скупштине стицајем околности стајали један поред другог, али то је сада куриозум по себи“, рекао је Ковачевић.

„Сад гледајте, значи, ствар се отела контроли и сада није више новинарство, него да се Власи не сете ’ма, не, па ми смо то смислили с намером да га склонимо са улице, јер држава ништа није предузимала’. Па, знате шта добар новинар у Америци, Енглеској, у тим демократијама са традицијом и системом вредности, ради да сакрије извор – неће га одати по цену чупања ноктију“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да се „овде две назови новинарке острвљују већ сутрадан на човека кога су интервјуисале да су се осећале небезбедно и да подносе кривичну пријаву“.