Народна странка

Ковачевић: Разлози за протесте на нивоу античке трагедије, енергија се не може потрошити

Ковачевић: Разлози за протесте на нивоу античке трагедије, енергија се не може потрошити

Посланик Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да је разлог за протесте „Србија против насиља“ на нивоу античке трагедије и да се та енергија не може потрошити.

„Већ су покушавани разни начини да се ти протести умање, енергија смањи и да се температура протеста смањи. Они су дефинисани и формирани као протести континуитета, јер ту нема жестоких трибунских иступа и нема људи који су дефинисане лидерске особе, то није нешто што је продукт политичког чињења“, рекао је Ковачевић телевизији Н1.

Упитан како види крај скупштинске расправе и да ли ће захтеви бити испуњени, Ковачевић је одговорио да су неки захтеви већ испуњени, попут оставке министра образовања Бранка Ружића и сазивањем скупштинске седнице.

„То су два захтева, остали су још неки неиспуњени, али тиха вода брег рони. Мудри, непорочни и препаметни предедник рекао је за (председницу Савета РЕМ-а) Оливеру Зекић да је склона да демисионира“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да не разуме зашто полиција није реаговала на упад неколико десетина грађана који су се представили као "Народни штаб" на приватни посед Телевизије Н1 у уторак увече.

„Да будем искрен, Народни штаб је урадио исто што и ми са РТС-ом. Али он је ушао на приватни посед и један телефонски позив у сређеним државама упућеним полицији би подразумевао трепћуће плаво светло и сирене. Мене збуњује зашто то није тако“, рекао је Ковачевић.

Како је рекао, приватни посед је „свето место“.

„Кад мени сутра на мој приватни посед уђу криминалци са намером да ме опљачкају и држећи две табле на којима пише ‘Синиша је издајник’, полиција, дакле, није дужна да дође јер је то као јавни скуп. РТС је одбранило обезбеђење протеста и посланици. Знате и да када је Савамала рушена, није било реакције полиције“, подсетио је Ковачевић.

Према његовим речима, није тренутак за еуфемизме.

„Да кажемо лепо – полиција је у свему томе зато што им је наређено ’немојте ићи тамо’. Зар ви мислите да је та група људи могла да дође овде, а да то неко ко треба то да зна, не зна. Ако БИА не зна да ће 50 људи доћи на приватни посед да омета емитовање програма, онда та наша БИА не ради како треба. Ако БИА не зна да ће на Косову бити оно што се догодило, онда она не ради како треба, треба је сменити. И ако је знала, опет их треба сменити“, рекао је Ковачевић.

О својој оставци са места председника Одбора Скупштине Србије за културу и информисање, Ковачевић каже да „није могао више да издржи“.

„Ја сам прво радио оно што сам мислио, седнице су биле отворене за медије, постојао је лајвстрим, људи су могли да гледају. Покушавао сам да на дневни ред стављам ствари које су у том тренутку од виталног значаја за српску културу, али био је то ‘узалудан љубавни труд. Био сам наиван'“, казао је.

„Суштина је да сам мислио заиста наивно, дечачки, нек ми моје године опросте, да је та идеја да се служи култури надстраначка, да нас 34 човека има ту благословену могућност да отвори простор по коме ће се ово време памтити, да неки даровити људи сниме неке филмове, да се организују изложбе даровитих људи…“, оценио је Ковачевић.

Ковачевић је навео да је кап која је препунила чашу био РЕМ.

„Капало је помало стално и ја сам тај свој имагинарни орган трпило стално оснаживао – ’ајде да покушамо још једном. Али, кап која је препунила чашу јесте био РЕМ“, рекао је Ковачевић.

За посланика СНС Небојшу Бакареца, који је био заменик председника одбора и с којим је имао расправе и у прошлости, Ковачевић каже да је – метастазирао.

„У међувремену, он је метастазирао а ја сам демисионирао. Изгледа као да је победио, тако то јесте. Суштина је да простор у коме ћете се ви својим поступцима и понашањем, сврстати или у народне трибине или ћете постати предмет опште спрдачине. Док је мој дигнитет могао да трпи то понижење или насиље већинско, ја сам тамо издржавао… Покушао сам да будем помиритељ, да смирујем и једне и друге“, закључио је Ковачевић.